НБУ прогнозує подальше зростання ставки у 2022 році
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ прогнозує подальше зростання ставки у 2022 році

НБУ прогнозує подальше зростання ставки у 2022 році
Джерело:  online.ua

У Нацбанку прогнозують, що у 2022 році доведеться посилювати монетарну політику, щоб відтермінувати інфляцію та забезпечити стійке її сповільнення до 5%. Також під час останнього засідання семеро із дев'яти членів Комітету з монетарної політики висловилися за підвищення облікової ставки до 9%.

Джерело: Нацбанк

Зважаючи на прогнози щодо зростання цін на світовому ринку енергетики, експерти НБУ прогнозують підвищення вартості продовольчих товарів. Також це підвищення спричинить те, що врожай наступного року буде меншим за рекордний, що може негативно вплинути на економіку в другому півріччі 2022 року.

Зважаючи на те, що протягом цього року  прогноз реального зростання ВВП України переглядався НБУ в менший бік, а інфляції – у більший, можна констатувати слабкість відновлення економіки після кризи.

Також у Нацбанку визнають, що надто агресивне посилення монетарної політики може спровокувати рецесійні процеси в економіці. Нагадаємо, рецесія - фаза економічного циклу під час якої відбувається загальне зниження економічної активності.

Зазначимо, за підсумками року Нацбанк очікує інфляцію у 2021 році на рівні 10% та зростання ВВП на 3%.

Причини світової інфляції

Поточний інфляційний сплеск у світовій економіці пояснюють впливом світової пандемії COVID-19. Та, зважаючи на одностайність у спробах стимулювати економіку, введені програми з метою запобігання поглиблення кризи дали змогу досить швидко оговтатися сукупному попиту.

Ще однією причиною нестабільності та інфляції називають несприятливі погодні умови по всьому світу, які напряму пов'язані зі врожайністю. Як наслідок— стрибки цін на продовольчі товари.

Які продукти в Україні подешевшали 

Близько тижня тому Державна служба статистики заявила про зміну темпів інфляції в Україні. Це відбилось на цінах на продукти. Найбільш помітним було зростання цін на ринку овочевих продуктів. Йдеться про 7,8% у листопаді. На 5,8-0,9% зросли ціни на сало, продукти переробки зернових, молоко та молочні продукти, хліб, яловичину, макаронні вироби, олію, цукор, рибу та продукти з риби, рис, яйця.

Тим часом деякі продукти на полицях крамниць подешевшали на 7,6-0,5%. Йдеться про фрукти, м'ясо птиці, свинину, олію.

Якщо проаналізувати листопадові ціни зі жовтневими показниками, то можна констатувати також незначне здешевшання одягу та взуття. йдеться про 2,1%.

Читайте також:

  • В ЄС дали пораду Україні на випадок припинення транзиту газу Росією

  • Акції Газпрому рекордно подорожчали на тлі зростання цін на газ в Європі

  • Криза цін на газ провокує банкрутство компаній у Великій Британії: важливі подробиці читайте в нашому матеріалі

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?