Не лише "мирний" план. Про що домовилися Путін та Сі Цзіньпін
Категорія
Політика
Дата публікації

Не лише "мирний" план. Про що домовилися Путін та Сі Цзіньпін

Не лише "мирний" план. Про що домовилися Путін та Сі Цзіньпін
Джерело:  online.ua

Лідер Китаю Сі Цзіньпін зустрівся з Путіним у Москві, де заявили про підписання низки документів про співробітництво та обговорили "українське питання".

Джерело: пресконференція Путіна та Сі Цзіньпіна

Про що домовились Путін та Сі Цзіньпін

Повідомляється, що Путін та Сі Цзіньпін підписали спільну заяву Росії та Китаю "про поглиблення відносин всеосяжного партнерства та стратегічної взаємодії, що вступають у нову епоху".

Лідери двох країн також підписали спільну заяву про план розвитку ключових напрямів економічного співробітництва до 2030 року.

Путін заявив, що співробітництво Москви та Пекіна у 2022 році досягло рекорду та додав, що розраховує на подальшу економічну співпрацю.

Сі Цзіньпін також наголосив на поглибленні відносин РФ і Китаю та повідомив, що вони здатні стати світовими лідерами в галузі IT і штучного інтелекту, а також активізувати комплексне планування на вищому рівні та разом розширяти кооперацію в області IT та сільського господарства

Китай та Росія будуть і далі разом з міжнародною спільнотою відстоювати принципи міжнародних стосунків, які спираються на статут ООН, – сказав Сі Цзіньпін.

Також обговорювалися обсяги поставок російського газу до Китаю, які до 2030 становитимуть щонайменше 98 мільярдів кубометрів та 100 мільйонів тонн скрапленого природного газу.

Заяви Сі та Путіна щодо України

Путін заявив, що йому близькі “мирні ініціативи” Китаю.

Безумовно, ми не оминули увагою ситуацію навколо України. Вважаємо, що багато положень висунутого Китаєм "мирного плану" співзвучні російським підходам і можуть бути взяті за основу для мирного врегулювання, коли до нього будуть готові на Заході і в Києві. Однак поки що такий готовності з їхнього боку ми не спостерігаємо, – заявив він.

Путін був обурений заявою Британії про поставку снарядів зі збідненим ураном для танків Challenger 2.

Схоже, що Захід справді вирішив воювати з Росією до останнього українця вже не на словах, а на ділі. Але хотів би зазначити, що якщо все це відбуватиметься, то Росія змушена буде реагуватиме відповідним чином, – сказав Путін.

Сі Цзіньпін в питанні України, як і раніше, відстоював свою “мирну” позицію.

Ми активно сприяємо примиренню та відновленню переговорного процесу. Наша позиція заснована на самій суті питання та правді. Ми завжди за мир та діалог, ми твердо стоїмо на вірній стороні історії, – заявив він.

Про поставку зброї Китаєм оголошено не було.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?