Не лише Росія. Вчені попередили, хто ще може спровокувати катастрофу ядерного рівня
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Не лише Росія. Вчені попередили, хто ще може спровокувати катастрофу ядерного рівня

Не лише Росія. Вчені попередили, хто ще може спровокувати катастрофу ядерного рівня
Джерело:  online.ua

На переконання 36 відсотків іноземних науковців, штучний інтелект може спричинити "катастрофу ядерного рівня". На це вказують результати опитування Інституту людиноцентричного ШІ при Стенфордському університеті.

Джерело: Futurism

Хто може спровокувати катастрофу ядерного рівня - попередження вчених

Журналісти звертають увагу на те, що зацікавленість політичних лідерів у ШІ невпинно зростає, а сама технологія дає можливість блискавично просувати наукові відкриття вперед.

За словами вчених, показник у 36% стосується лише ухвалення рішень самим штучним інтелектом – тобто, коли нейромережа самостійно робить вибір, який зрештою стає причиною ядерної катастрофи, а не зловживання ШІ людиною.

Окрім того, наголошується, що кількість інцидентів і суперечок, пов'язаних зі штучним інтелектом, зросла в 26 разів протягом останніх 10 років.

Серед помітних інцидентів у 2022 році — підроблене відео про здачу в полон президента України Володимира Зеленського та використання американськими в'язницями технології прослуховування телефонних розмов своїх ув'язнених,– йдеться в звіті.

Науковці закликають замислитися про регулювання ШІ

За словами вчених, вони фіксують не лише збільшення кількості випадків використання технологій штучного інтелекту людиною, а й також поступове усвідомлення можливостей зловживань.

Фото — istockphoto.com

Дослідники попереджають про те, що є й інші способи, якими ШІ може завдати та вже завдає шкоди, крім як власними руками.

Попри це лише 41% вчених наполягає на тому, що ШІ потрібно регулювати.

57% дослідників вважають, що нещодавній прогрес у дослідженнях прокладає шлях до штучного універсального інтелекту. 73% науковців прогнозують, що ШІ може незабаром призвести до революційних змін у суспільстві, що загалом і так очевидно.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?