Не ображайтеся тоді: Лукашенко жорстко пригрозив Путіну
Категорія
Політика
Дата публікації

Не ображайтеся тоді: Лукашенко жорстко пригрозив Путіну

Не ображайтеся тоді: Лукашенко жорстко пригрозив Путіну
Джерело:  online.ua

Білорусь відмовиться від російського газу і забере у Росії нафтопровід "Дружба", якщо Москва не знизить ціну на газ. З такими погрозами виступив президент Білорусі Олександр Лукашенко, який пригрозив особисто главі Кремля Володимира Путіну, що плюне на нього так само, як він вчинив з Білоруссю. З такими погрозами на адресу президента РФ Лукашенко виступив в ефірі російського радіо Ехо Москви, передає ОNLINE.UA.

Лукашенко пояснив, що економіка Білорусі не зможе розвиватися, якщо Росія буде продавати газ по 152 долари. Білоруський лідер попередив, що якщо Москва не знизить ціну, то Мінськ відмовиться від російського газу і буде шукати альтернативних постачальників в Європі.

"Неможливо організувати економіку, якщо ціна на газ буде $152. Так вона не може такою бути, тому що ми без мита торгуємо. А на останніх переговорах я взагалі сказав, коли торгівля ця пішла, по нафті особливо: добре, давайте ваші ціни , ми будемо платити. Але якщо російський ринок в 25 млн тонн нафти і в 22 млрд кубів газу піде кудись, ви на мене не ображайтеся", - додав Лукашенко.

Білоруський лідер уточнив, що в Росії вже відреагували на подібні загрози. Там вважають, що якщо Білорусь піде з російського ринку, то це призведе до ще більшого подорожчання газу і нафти для неї. На це Лукашенко навів в приклад Україну, а вірніше газовий конфлікт Москви і Києва, після початку якого Росія почала будувати Турецький потік і Північний потік-2, вартість яких становить десятки мільярдів доларів.

"Так що ще невідомо, що буде далі. Але ви плюнули і почали це робити. Я вчиню так само, Володимир Володимирович. Я буду шукати альтернативу. А її все одно треба шукати. І я це від керівництва Росії не приховую", - підкреслив Лукашенко, допустивши, що в якості альтернативи Белаурсь буде використовувати реверс саудівської або американської нафти через Польщу.

Крім того Лукашенко пригрозив Путіну забрати у Росії нафтопровід "Дружба", через що Москва зможе проганяти до Європи в три рази менше свого продукту.

"На першому етапі я забираю одну трубу і реверсом поставляю нафту до нас на НПЗ Північний і Південний, а потім переробляю. Цього року ми повністю закінчили модернізацію цих НПЗ, там глибина переробки, як в Європі. Якщо піде нормально, я заберу реверсом другу трубу. У Росії залишиться одна. Росія поставляє під 70 млн тонн по цих трубах на преміальний західний ринок. Якщо я заберу 2 труби, у неї залишиться десь 20 млн тонн", - пояснив президент Білорусі.

Лукашенко додав, що себе республіка нафтою і так повністю забезпечує. Він нагадав, що в Білорусі видобувається приблизно 2 млн тонн, що достатньо для забезпечення республіки бензином.

"Але нам для економіки потрібна нафта - трохи більше 6 млн тонн, щоб повністю себе забезпечити. Але ми у Росії купуємо 25 млн тонн. Та й по російському газу Білорусь є третім великим споживачем після Італії та Німеччини. Ви хочете цей ринок втратити? Ні", - підсумував він.

Раніше ОNLINE.UA повідомляв, що Лукашенко звинуватив РФ у брехні. Президент Білорусі вважає, що Москва навмисне погіршує відносини Мінська і Києва, поширюючи неправдиві відомості про розміщення російської військової бази в Білорусі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?