Нейробіологи виявили зв’язок між збереженням спогадів з дитинства і аутизмом — дослідження
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Нейробіологи виявили зв’язок між збереженням спогадів з дитинства і аутизмом — дослідження

медик
Джерело:  MedicalXpress

Нейробіологи виявили дивовижний зв’язок між збереженням спогадів дитинства та траєкторіями розвитку мозку, пов’язаними з аутизмом.

Який зв’язок між збереженням спогадів з дитинства і аутизмом

Більшість людей мало що пам'ятають з того, що сталося у віці до двох років. Ця форма втрати пам'яті, яку називають "інфантильною або дитячою амнезією", означає втрату епізодичних та автобіографічних спогадів, сформованих у ранньому віці, повідомляє Medical Xpress

Дослідницька група з Трініті-коледжу Дубліна вивчала, як на інфантильну амнезію впливають форми аутизму.

Материнська імунна відповідь, яка виникає у відповідь на інфекцію під час вагітності, може сприяти виникненню аутизму як у людей, так і у мишей. Нейробіологи з Трініті-коледжу Дубліна вперше виявили, що цей змінений стан мозку також запобігає звичайній втраті спогадів, сформованих у дитинстві.

Команда, яка стоїть за цим відкриттям, показала, що дитяча амнезія є найбільш поширеною формою втрати пам’яті.

Ми досліджували, як спогади зберігаються в мозку під час розвитку, інтегрувавши технологію маркування енграм із мишачими моделями дитячої амнезії. Тут ми виявили феномен, при якому особи чоловічої статі в моделях материнської імунної активації розладу спектру аутизму не мають дитячої амнезії, – йдеться в дослідженні нейробіологів.

Фахівцям вдалося назавжди відновити втрачені дитячі спогади, штучно оновивши енграму пам’яті (слід пам'яті,сформований в результаті навчання), продемонструвавши, що дитяча амнезія є зворотним процесом. У цих експериментах вчені використовували підхід "оптогенетики", який використовує світло для запуску специфічних нейронних шляхів, пов’язаних з енграмами пам’яті.

Висновки свідчать про те, що дитяча амнезія виникає через дефіцит пошуку, оскільки спогади раннього дитинства все ще зберігаються в мозку дорослої людини, але зазвичай до них неможливо отримати доступ через природне пригадування.

Доктор Томас Райан, доцент Школи біохімії та імунології та Інституту неврології Трініті-коледжу, є старшим автором статті. Він зазначає:

Дитяча амнезія, можливо, є найбільш поширеною, але недооціненою формою втрати пам’яті у людей і ссавців. Незважаючи на її широку актуальність, мало відомо про біологічні умови, що лежать в основі цієї амнезії, та її вплив на клітини енграми, які кодують кожен спогад.

Це дослідження знаменує собою важливу віху в розвитку пам’яті, проливаючи світло на зв’язок між збереженням спогадів раннього дитинства та імунними реакціями матері, пов’язаними з розладом аутистичного спектру (РАС).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?