Невідома хвороба дісталася до дипломатів США в Німеччині — її може поширювати Росія
Категорія
Світ
Дата публікації

Невідома хвороба дісталася до дипломатів США в Німеччині — її може поширювати Росія

Невідома хвороба дісталася до дипломатів США в Німеччині — її може поширювати Росія
Джерело:  online.ua

Ще два американські дипломати стали жертвами невідомої хвороби, яку можуть поширювати спецслужби Росії. Йдеться про так званий гаванський синдром, який дістався вже до Німеччини. Це перший випадок подібного захворювання чиновників США в країні НАТО.

Джерело: The Wall Street Journal

Інформацію про два випадки прояву гаванського синдрому у американських дипломатів підтвердили в посольстві США в Берліні. Там уточнили, що у хворих раптово і безпричинно розвинулися симптоми цієї невідомої хвороби - нудота, сильні головні болі, біль у вухах, втома, безсоння і млявість, які тривали кілька місяців.

"Немає жодних свідчень того, що з нами сталося, але разюче, що деякі з нас працювали над проблемами, пов'язаними з Росією", - наводить слова одного з чиновників джерело.

Гаванський синдром - що відомо про захворювання

Гаванським синдромом називають безпричинне прояв цілого набору симптомів - запаморочення, втрата рівноваги і слуху, підвищена тривожність. Цю невідому хворобу так назвали, оскільки вперше з нею зіткнулися співробітники посольства США в Гавані. Це сталося ще в 2016 році.

У наступні роки з симптомами гаванського синдрому зіткнулися канадські дипломати, які працювали на Кубі. Уряд США також визнало схожі випадки в Китаї, Узбекистані і Росії. Зокрема, під час візиту в Москву з незрозумілими симптомами зіткнувся агент ЦРУ Марк Полімеропулос.

Американські вчені раніше припускали, що причиною симптомів могло стати вплив специфічного звуку і за його розповсюдженням може стояти Куба, яка використовує звукове зброя, що викликає "патології в мозку дипломатів". В Кубі ці звинувачення відкидають.

При цьому в Національній академії наук США вважають, що Гаванський синдром пов'язаний з спрямованими радіочастотними хвилями. В американській НАН не виключають, що за атаками на дипломатів США стоїть Росії, оскільки вплив радіочастотних хвиль на людей досліджували в Радянському Союзі.

У липні 2021 року не менше 20 дипломатів США стали жертвами гаванського синдрому. Спалах хвороби було зафіксовано в Відні. У травні в Білому домі офіційно підтвердили, що випадки невідомого захворювання були виявлені й у держслужбовців на території США.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?