Нідерланди відмовилися платити за російський газ в рублях та готуються до відключення
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нідерланди відмовилися платити за російський газ в рублях та готуються до відключення

Нідерланди відмовилися платити за російський газ в рублях та готуються до відключення
Джерело:  online.ua

Російський газовий монополіст "Газпром" з 31 травня припинить постачати природний газ у Нідерланди через відмову компанії Gasterra платити за газ у рублях.

Джерело: NOS

Нідерланди відмовились від російського газу

Заповнити голландські запаси газу на наступну зиму буде складніше тепер, коли Газпром припиняє поставки, - про це говорить міністр клімату та енергетики Роб Джеттен у відповідь на те, що російська компанія перекрила гпзовий кран до Нідерландів.

Це рішення спричинить подальші хвилювання на міжнародному газовому ринку, внаслідок чого компанії, відповідальні за наповнення газосховищ, можуть не виконувати свої зобов’язання.

Тим не менш, Джеттен сподівається, що сховища будуть достатньо заповнені вчасно. Це буде зроблено за допомогою скрапленого газу з інших країн.

Газовий трейдер Gasterra, який наполовину належить Нідерландській державі, оголосив сьогодні вдень, що відмовляється виконувати вимогу Газпрому щодо оплати в рублях. У найближчі чотири місяці росіяни поставлять 2 мільярди кубометрів газу, але зараз цього не відбувається.

Фото — flickr.com

У Gasterra пояснили, що відмовляються від вимог РФ щодо оплати через те, що це означало би порушення санкцій ЄС проти Росії. На додачу, якщо - згідно з вимогами цієї системи оплати - відкрити рахунки у Росії, вони підпадали би під російське законодавство, а це надто ризиковано.

Термін чинного контракту з "Газпромом" спливає 1 жовтня і продовжувати його не планують.

Джеттен сказав, що розуміє рішення компанії, та що втрата поставок від "Газпрому" не буде мати суттєвих наслідків для домогосподарств і бізнесу.

На даний момент Нідерланди все ще на 15 відсотків залежать від російського газу для енергопостачання. Уряд хоче якнайшвидше відмовитися від нього, купуючи скраплений газ в інших країнах, зосереджуючись на енергозбереженні та сталій енергетиці.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?