Нікому невідома компанія із Індії стала одним з найбільших транзитерів російської нафти
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нікому невідома компанія із Індії стала одним з найбільших транзитерів російської нафти

Нікому невідома компанія із Індії стала одним з найбільших транзитерів російської нафти
Джерело:  online.ua

Протягом останнього року невідома до цього нікому індійська компанія "Gatik" перетворилась на одного з найбільших у світі судновласників, що перевозить нафту з Росії до Індії.

Джерело:  Financial Times

Як нікому невідома компанія стала чи не найбільшим транзитером російської нафти 

За інформацією видання, протягом останніх 18 місяців звичайний торговий центр Neptune Magnet Mall в Мумбаї перетворився на велику корпорацію з міжнародних нафтових перевезень.

Після початку злочинного вторгнення армії РФ в Україну ця компанія придбала більше нафтових танкерів, а ніж жодна інша компанія у світі.

Це дозволило їй перетворитись на одного з найбільших світових судновласників.

Зокрема, ще у 2021 році Gatik Ship Management мала у власності тільки 2 танкери -хімовози, однак до квітня цього року придбала 58 суден на загальну суму 1,6 млрд доларів.

Що відомо про загадкову індійську компанію

Однак походження компанії та її власники залишаються невідомими. При цьому корпоративна документація мізерна.

Група була зареєстрована як експортер в Індії 31 березня цього року, але не з'являється в офіційному корпоративному реєстрі Індії.

Журналісти з'ясували, що офіс Gatik розташований за тією ж адресою у торговому центрі в Мумбаї, що і компанія Buena Vista Shipping.

Це ще одна маловідома компанія, яка два роки тому повідомила про свої активи на суму трохи понад 100 тисяч доларів США.

Залишається невідомим інформація про власника Buena Vista Shipping і тих, хто профінансував стрімке збільшення нафтового флоту Gatik Ship Management.

Однак судноплавні брокери, аналітики та сировинні трейдери підозрюють зв'язок з її найбільшим клієнтом - російським нафтовим гігантом "Роснєфть".

Автори матеріалу підкреслюють, що компанія використовує власний флот переважно для перевезення російської нафти до Індії.

Журналісти видання проаналізували дані аналітичної компанії Kpler, відповідно до яких, індійська група відвантажила щонайменше 83 млн барелів російської нафти і нафтопродуктів.

Цього, наприклад, достатньо, щоб задовольнити загальний попит на нафту у Великій Британії на термін до двох місяців.

Більш ніж половина з них надійшло від "Роснєфті".

Після західних санкцій було неминуче, що російські нафтові компанії захочуть зайнятися судноплавством, і я думаю, що Gatik є яскравим прикладом того, що відбувається. Компанія в країні, яка вважається дружньою до російської держави, з'являється з нізвідки, купує величезну кількість танкерів менш ніж за рік і обслуговує майже виключно російські поставки, - зазначає керівник відділу аналізу нафти в Kpler Віктор Катона.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?