Німеччина і США готують компенсацію Україні за Північний потік-2
Категорія
Політика
Дата публікації

Німеччина і США готують компенсацію Україні за Північний потік-2

Німеччина і США готують компенсацію Україні за Північний потік-2
Джерело:  online.ua

США готові компенсувати Україні втрати через запуск скандального російського газопроводу "Північний потік - 2". Вашингтон і Берлін вже ведуть переговори з цього питання.

Джерело: виступ Блінкена на слуханнях в комітеті з закордонних відносин Палати представників Конгресу США.

Блінкен дав зрозуміти, що команда канцлерк Німеччини Ангели Меркель також згодна компенсувати Україні втрати. Саме ця згода, за його словами, і стала причиною відмови США від санкцій проти компанії-оператора "Північного потоку-2", яка зареєстрована в Німеччині і повністю належить російському "Газпрому".

"Ми активно співпрацюємо з Берліном, щоб з'ясувати, що можна і потрібно, і, я вважаю, необхідно зробити, щоб гарантувати, що плата за транзит, яку Україна може в певний момент в майбутньому втратити в результаті цього газопроводу, була відшкодована", - запевнив держсекретар.

В якому вигляді буде виплачуватися компенсація, Блінкен поки не став уточнювати. Раніше висловлювалися припущення, що Німеччина могла б інвестувати в альтернативну енергетику в Україні.

При цьому Блінкен підкреслив, що якщо Німеччина відмовиться відшкодовувати Києву можливі втрати трансферних платежів, а президент Росії Володимир Путін буде використовувати газопровід як інструмент тиску на Україну, то США повернуться до режиму санкцій.

Чому США відмовилися від санкцій проти Північного потоку-2

Блінкен також пояснив, чому США відмовилися від введення санкцій проти оператора трубопроводу "Північний потік-2" компанії Nord Stream 2 AG. За його словами, гіршим для США підсумком будівництва трубопроводу були б отруєні відносини з Німеччиною і відсутність стимулів сісти за стіл переговорів.

"Найгірший можливий результат був би, з нашої точки зору, таким: будівництво трубопроводу завершено, відносини з Німеччиною отруєні, у Німеччині відсутній стимул сісти за стіл переговорів, щоб домогтися успіхів у роботі щодо пом'якшення серйозних негативних наслідків від проходу газу через цей трубопровід", - заявив Блінкен.

Відмова від санкцій США, за словами Блінкена, дозволив досягти того, що Німеччина сіла за стіл переговорів з США, і в цих переговорах Вашингтон враховує інтереси України. Він підкреслив, що санкції США не змогли б зупинити Північний потік-2.

"Якби санкції, з нашої точки зору, були ефективні в питанні фізичної зупинки завершення будівництва трубопроводу, - одна справа. На нашу думку, вони б не мали такого ефекту", - упевнений держсекретар.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?