Німеччина планує тиснути на РФ для продовження транзиту через Україну — Bloomberg
Категорія
Політика
Дата публікації

Німеччина планує тиснути на РФ для продовження транзиту через Україну — Bloomberg

Німеччина планує тиснути на РФ для продовження транзиту через Україну — Bloomberg
Джерело:  online.ua

У федеральному уряді Німеччини передбачають тиснути на Росію для продовження терміну чинності контракту на транзит газу українською територією, стверджують джерела.

Джерело: Bloomberg

За оприлюдненими даними, йдеться про тиск для пролонгування договору після 2024 року. Йдеться про новий термін принаймні у десять років - до 2034-го.

Відповідну вимогу до офіційного Берліну планують прописати в угоді, яку підпишуть американська та німецька сторони стосовно газогону “Північний потік-2”. У документі говоритиметься про механізм санкцій та інших обмежень, якщо російський уряд намагатиметься використати проєкт як геополітичну зброю проти України.

ФРН за таким сценарієм буде зобов’язана ввести санкції у разі виявлення тиску Москви на Київ. Водночас німецька сторона повинна буде наполягати на обмеженнях на спільному європейському рівні - зокрема щодо санкцій на експорт енергії з РФ.

Американський посадовець високого рівня на умовах анонімності пояснив, під час обговорення угоди формулювання навмисне зробили двозначним. США не хотіли надавати російському режиму дорожню карту для реакції на агресивну поведінку. Відомо, що така реакція може виглядати як обмеження газопостачання з РФ до Німеччини.

У документі зокрема згадують до мільярда доларів інвестицій у “зелений фонд” для допомоги у переході на більш ефективні з економічної позиції джерела енергії.

Американські медіа звернули водночас увагу на спроби Берліна й Вашингтона добитися продовження отримання Україною 3 мільярдів доларів щороку як збори за газовий транзит. Саме такі суми сплачує Кремль за газопостачання до Європи.

Цю угоду фіналізують напередодні очікуваної поїздки до Сполучених Штатів українського президента Володимира Зеленського.

Раніше стверджувалося, що вже незабаром лідери США та Німеччини виступатимуть з фінальним рішенням щодо угоди про “Північний потік-2”.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?