Німеччина й Угорщина посварилися через блокування допомоги Україні — Politico
Категорія
Політика
Дата публікації

Німеччина й Угорщина посварилися через блокування допомоги Україні — Politico

Німеччина й Угорщина посварилися через блокування допомоги Україні — Politico
Джерело:  online.ua

Міністерка закоронних справ Німеччини посперечалася зі своїм угорським колегою під час зустрічі міністрів ЄС, оскільки Будапешт затримує грошову допомогу Києву.

Джерело: Politico

Міністри Німеччини та Угорщини посперечалися через допомогу Україні

Сварка сталася 22 травня під час зустрічі міністрів закордонних справ у Брюсселі. Причиною стала роль угорського банку OTP Bank у війні РФ проти України, за словами чотирьох дипломатів.

Угорщина відмоляється схвалити збільшення військової допомоги ЄС для України, доки Київ не вилучить OTP Bank зі списку «спонсорів війни».

Дипломати також кажуть, що суперечка  затримує нові санкції проти Росії.

Коли міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто повторив позицію Будапешта щодо банку, міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок послалася на повідомлення про те, що банк визнає окуповані Росією території Луганської та Донецької областей всупереч міжнародному праву, і надає кредитні лінії російським солдатам.

Сіярто відкинув звинувачення, як це зробив і сам банк, який раніше назвав звинувачення «некоректними» і стверджував, що керівництво банку «публічно висловлює свою підтримку Україні».

Дипломати назвали цей обмін між міністрами «цивілізованим і в нормальних рамках дискусії». Проте він відбувся після того, як інші країни, такі як Швеція та Естонія, також тиснули на Угорщину під час зустрічі.

Вони стверджували, що ЄС не повинен зупинятися на санкціях, спрямованих на придушення їхнього обхожу, і наданні додаткової військової допомоги Україні.

Деякі дипломати та міністри в понеділок також публічно заявили свої почуття, закликавши Угорщину відокремити свої тертя з Києвом від спроби ЄС схвалити більше військової допомоги та санкцій.

Ми не можемо відкладати санкції. Є деякі країни, які пов’язують непов’язані питання, як-от кампанія з приниження імен і ганьби, з пакетом санкцій, - сказав журналістам міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс перед зустріччю.

У ЄС обіцяють вирішити питання допомоги Україні

Після зустрічі головний дипломат ЄС Жозеп Боррель пообіцяв подолати розбіжності. Представники ЄС заявили, що очікують, що Боррель також зв’яжеться з Києвом, щоб обговорити це питання.

Ми маємо зробити все можливе, щоб затвердити наступний пакет військової підтримки Україні… Якщо в однієї країни-члена є труднощі, давайте обговоримо це, ось що ми збираємося зробити, — сказав він журналістам.

Міністри оборони ЄС обговорять військову підтримку України Євросоюзом на зустрічі 23 травня.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?