Німецький концерн Rheinmetall може передати Україні найсучасніші танки в світі
Категорія
Україна
Дата публікації

Німецький концерн Rheinmetall може передати Україні найсучасніші танки в світі

Німецький концерн Rheinmetall може передати Україні найсучасніші танки в світі
Джерело:  online.ua

За словами гендиректора Rheinmetall Арміна Паппергера, наразі ведуться переговори щодо можливості поставок Україні найсучасніших німецьких танків Panther KF51 за умови схвалення цього рішення урядом країни.

Джерело:  Handelsblatt

Що відомо про можливість України отримати від Німеччини найсучасніші танки Panther KF51

Ми ведемо переговори з Києвом про експорт Panther, - зазначив Паппергер.

За його словами, Україна також цікавиться новими машинами бойової піхоти Lynx.

Зокрема, влітку минулого року компанія Rheinmetall представила KF51 Panther на виставці в Парижі.

Тоді цей танк отримав звання найсильнішого танку у світі.

Україна може стати першою країною, яка придбає цей танк.

Поки Rheinmetall має демонстраційну модель KF51 Panther. Але директор компанії зазначає, що постачання можуть бути вже через 15-18 місяців. Танки можуть бути збудовані у Німеччині чи Угорщині.

Для експорту цих танків Україні також необхідно отримати схвалення Німеччини, як це було з Leopard

На сьогодні існує лише кілька прототипів Panther KF51. А переговори йдуть не про передачу, а про закупівлю. І хоча Rheinmetall не розкриває вартість та можливу кількість, такий контракт точно буде не з дешевих.

Що відомо про новітній німецький танк Panther KF51

Це новий німецький танк наступного покоління, вперше представлений на виставці Eurosatory 2022 у Франції. Важка машина побудована на шасі основного бойового танка Leopard 2 і вважається його наступником. Зовні нагадує Leopard 2A5, але це різні танки.

Прототип дуже відрізняється від класичних моделей, які стоять на озброєнні країн НАТО, і розрахований на впровадження нових технологій та рішень. Сам виробник називає його революційним продуктом для боїв майбутнього і наголошує на нових стандартах у всіх сферах - летальності, захисті, розвідці, мережевій взаємодії та мобільності.

У своїй презентації Rheinmetall особливо наголошував на повній цифровізації танків Panther KF51 з перспективою інтеграції штучного інтелекту.

Передбачається, що деякі варіанти Panther KF51 зможуть безпосередньо взаємодіяти з дронами та роботизованими наземними транспортними засобами, а також бути повністю дистанційно керованими або автономними.

Як підкреслюють у Rheinmetall, "Пантера" може підключатися до розвідувальних підрозділів для підвищення ситуаційної обізнаності та безпосередньо обмінюватися даними з іншою технікою.

На танках Panther KF51 встановлено новітню 130-мм гармату, яка більше за 120-мм гармати звичайних для Abrams, Leopard 2 і Challenger 2. Збільшення діаметра ствола дозволить застосовувати більш ефективні боєприпаси, у тому числі керовані та програмовані снаряди та ракети.

Зброя отримала автомат зарядки, тому в екіпажі немає стандартної посади заряджальника. Щодо скорострільності, то конкретних цифр немає. Заявлено лише про збільшення порівняно з Rh-120 на Abrams та Leopard 2, де скорострільність становить від 10 до 12 пострілів на хвилину.

Згідно з заявленими показниками нова гармата має бути на 50% ефективнішою і мати набагато більшу дальність стрільби. І здатна стріляти як снарядами з кінетичною енергією, так і програмованими боєприпасами повітряного підриву.

Допоміжне озброєння - спарений з гарматою кулемет 12,7 мм і бойовий модуль з 7,62 мм кулеметом на башті. Передбачається, що останній допоможе вирішити питання захисту від дронів.

Також присутні протитанкові ракети, що самонаводяться, наприклад, FGM-148 Javelin.

На відміну від інших танків Panther KF51 має власні дрони-камікадзе. У його башті встановлено чотири стартові контейнери для ізраїльських баражуючих боєприпасів HERO 120 від UVision.

Ці дрони вагою 12,5 кг можуть перебувати в повітрі протягом 60 хвилин і вражати цілі на відстані 40 км. Вони призначені знищення танків противника великих дистанціях.

Новий танк оснащений сучасною системою, яка поєднує реактивні, активні та пасивні елементи. "Пантера" має сенсорну систему виявлення загроз, яка відрізняє типи боєприпасів, що загрожують танку, та активує відповідний захист.

Крім того, вона має протимінний захист і традиційну композитну броню. Також встановлена 40-мм протидимна система Rosy, здатна ставити як великогабаритні, так і динамічні завіси диму.

Поряд із цим є Top Attack Protection System (TAPS), що захищає вразливу верхню частину башти танка від вертикальних загроз, і повноцінна система захисту від кіберзагроз.

Підсумовуючи, вже зараз можна говорити про те, що Panther KF51 має найпотужнішу гармату у світі, міцну броню та десяток безпілотників.У порівнянні з основними бойовими танками НАТО він більш маневрений і скорострільний, здатний діставати дронами-камікадзе набагато більше броньованої техніки противника.

Схоже, німецька армія робить на нього вагому ставку. Про це говорить і назва, співзвучна з PzKpfw V Panther, який під час Другої світової війни застосовувався на всіх європейських театрах воєнних дій і був знаковим для німецького та світового танкобудування.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?