Низка країн закликала ЄС розслідувати стрімке зростання цін на газ
Категорія
Світ
Дата публікації

Низка країн закликала ЄС розслідувати стрімке зростання цін на газ

Низка країн закликала ЄС розслідувати стрімке зростання цін на газ
Джерело:  online.ua

Франція, Іспанія та три інші європейські країни закликали ЄС вжити термінових заходів, щоб розслідувати причину стрімкого зростання цін на газ та пом'якшити його удар по економіці.

Джерело: Bloomberg.

Міністри фінансів Франції, Іспанії, Греції, Чехії та Румунії виступили зі спільною заявою з проханням до ЄС розробити інструментарій, щоб "негайно реагувати на різкий стрибок цін". Вони закликали розслідувати, чому поточних газових контрактів виявилося недостатньо. Країни заявили, що блок повинен координувати закупівлі, щоб "підвищити нашу переговорну позицію", і закликали до перегляду ринків електроенергії.

Зазначається, що європейські уряди намагаються відреагувати на різкий стрибок цін на газ, який загрожує занурити громадян у енергетичну бідність, стимулювати інфляцію та підірвати пост-пандемічне відновлення. Стрибок цін змушує уряди сподіватися на м'яку погоду та витрачати все більшу кількість державних грошей, щоб послабити вплив на споживачів.

Підвищення цін на енергоносії вже поширюється на ринки облігацій - у Великій Британії вартість позик зросла у вівторок, коли ціни на природний газ досягли нових рекордів, - і зростає занепокоєння, що промисловість зіткнеться з проблемами, якщо ціни продовжуватимуть зростати.

Європейська Комісія, виконавчий орган блоку, має опублікувати наступного тижня комплекс заходів, які національні уряди можуть вжити, щоб послабити вплив високих цін. Вона запропонує вказівки щодо того, як розробити заходи реагування на надзвичайні ситуації, щоб переконатися, що вони відповідають законодавству ЄС і не підривають провідний у світі перехід на екологічну енергетику.

Що відбувається з цінами на газ в Європі?

Нагадаємо, 5 жовтня ф'ючерси на газ у Європі встановили черговий рекорд, перевищивши позначку в 1400 дол за тисячу кубів (1427 дол).

Від початку поточного року ціни на природний газ в Європі зросли більш ніж утричі.

Така ситуація зумовлена низькими запасами у підземних сховищах після морозівминулого року, і виснаженням Газпромом своїх європейських ПСГ.

Внаслідок дефіциту газу на європейському ринку виробники електроенергії почали закупівлі вугілля. Це викликало зростання цін до понад 200 доларів за тонну.

Читайте також:

  • Акції Газпрому рекордно подорожчали на тлі зростання цін на газ в Європі.

  • Криза цін на газ провокує банкрутство компаній у Великій Британії.

  • Газпром зупинив транзит газу через Україну до Угорщини.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?