Нобелівська премія миру-2023 — відоме ім'я переможниці
Категорія
Світ
Дата публікації

Нобелівська премія миру-2023 — відоме ім'я переможниці

Наргес Мохаммаді

Норвезький нобелівський комітет оголосив в Осло лауреата Нобелівської премії миру за 2023 рік. Нагороду присуджено іранській правозахисниці Наргес Мохаммаді.

Хто отримав Нобелівську премію миру

Нобелівську премію миру 2023 року отримала засуджена іранська правозахисниця Наргес Мохаммаді.

ЇЇ нагородили за "боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та боротьбу за захист прав людини та свободи для всіх".

Іранський режим заарештовував її 13 разів, п'ять разів визнавав винною і засудив до 31 року ув'язнення та 154 ударів батогом. 

Наразі Наргес Мохаммаді знаходиться у в’язниці.

Що відомо про Наргез Мохаммаді

Наргес Мохаммаді є іранською правозахисницею та віце-президенткою Центру захисників прав людини (DHRC), який очолює лауреат Нобелівської премії миру Ширін Ебаді.

У травні 2016 року її засудили в Тегерані до 16 років позбавлення волі за створення та керівництво "правозахисного руху, який виступає за скасування смертної кари".

ВВС у 2022 році включило її у список зі 100 жінок з усіх куточків світу, які надихають та впливають на світ.

Так, під час масштабних протестів в Ірані, приводом яких стала смерть Махси Аміні - 22-річної дівчини після арешту "поліцією моралі" через "публічне недотримання іранських правил носіння хіджабу", Наргес надіслала листа з в'язниці Евін, в якому просила ООН заборонити уряду Ірану засуджувати протестувальників до страти.

Перебуваючи під заставою, Наргес виголосила промову з критикою поводження з ув'язненими в Евіні. Її документальний фільм "Білі тортури" досліджує одиночне ув’язнення на основі інтерв’ю з 16 колишніми в’язнями. Двоє її дітей живуть у вигнанні з чоловіком, політичним активістом Тагі Рахмані.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?