Новий альянс Aukus між Британією, США та Австралією готувався таємно від Франції
Категорія
Світ
Дата публікації

Новий альянс Aukus між Британією, США та Австралією готувався таємно від Франції

Новий альянс Aukus між Британією, США та Австралією готувався таємно від Франції
Джерело:  online.ua

Деталі нової оборонної угоди Aukus між США, Австралією та Великою Британією були узгоджені сторонами на червневому саміті "великої сімки" в англійському графстві Корнуолл. Президент Франції Еммануель Макрон не знав про підготовку Aukus, пише газета The Sunday Telegraph.

Джерело: The Sunday Telegraph.

Так, в уряді Великої Британії документи, що стосувалися угоди, були помічені грифом "цілком таємно", їхнє обговорення відбувалось у спеціально захищених кімнатах.

В Парижі обурені такими діями союзників. Французький міністр закордонних справ Жан-Ів Ле Дріан спростував інформацію про те, що перед оголошенням про ухвалення угоди були проведені попередні консультації з Францією, заявивши, що "це неправда".

Союзники "не ставляться один до одного з такою жорстокістю, з такою непередбачуваністю", заявив міністр.

Ле Дріан в інтерв'ю каналу France 2 також сказав, що такі дії свідчать "про силу сьогоднішньої кризи" між урядом Франції і Вашингтоном і Канберрою.

Він заявив, що "у нас є причини сумніватися в силі нашого союзу".

На захист угоди Aukus виступила глава МЗС Великої Британії Ліз Трас.

 Вона заявила, що угода "демонструє нашу готовність проявляти твердість у справі захисту наших інтересів і протидії несправедливій практиці і зловмисним діям", цитує The Sunday Telegraph.

"Свободу необхідно захищати, тому ми також будуємо міцні зв'язки в сфері безпеки в усьому світі. Ось чому минулого тижня прем'єр-міністр оголосив разом із нашими друзями президентом Байденом (президент США Джо Байден - ред.) і прем'єр-міністром Моррісоном (прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон - ред.) про створення нового партнерства в сфері безпеки під назвою AUKUS", - зазначила Трас.

Нагадаємо, після оголошення про угоду Париж відкликав своїх послів з Вашингтона і Канберри. Посла з Лондона не було відкликано, тому що в Парижі вважають, що Британія веде «політику постійного опортунізму”.

Створення Aukus

Нагадаємо, 15 вересня США, Велика Британія і Австралія оголосили про створення альянсу Aukus. Це тристороннє партнерство в сфері безпеки спрямоване на протистояння Китаю. В рамках Aukus Австралії буде надана технологія для будівництва підводних атомних човнів.

Створення Aukus розлютило Францію, тому що першою великою ініціативою угоди стане поставка атомного підводного флоту для Австралії, що передбачає відмову Канберри від контракту на будівництво підводних човнів з французькою компанією Naval Group на $90 млрд.

Читайте також:

  • Це ніж у спину — у Макрона озвучили гучні звинувачення Байдену.

  • Конгрес США офіційно запропонував посилити військову допомогу Україні.

  • США припустилися фатальної помилки в Афганістані.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?