ОБСЄ відповіла жорстким протестом на чергове скандальне рішення Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

ОБСЄ відповіла жорстким протестом на чергове скандальне рішення Путіна

ОБСЄ відповіла жорстким протестом на чергове скандальне рішення Путіна
Джерело:  online.ua

Президент Росії Володимир Путін під приводом пандемії коронавіруса наказав скоротити місію спостерігачів ОБСЄ на виборах в Держдуму в 10 разів. В ОБСЄ у відповідь висловили жорсткий протест і прийняли рішення не направляти жодного спостерігача на вибори в РФ. Це станеться вперше за 30 років.

Джерело: пресслужба ОБСЄ

Спочатку планувалося, що в Росії за виборами в Держдуму будуть спостерігати 500 представників ОБСЄ. Але російська влада раптово наказала скоротити наглядову місії до 60 осіб.

В ОБСЄ відзначили, що команда Путіна не надала достатніх роз'яснення того, як обмеження місії спостерігачів допоможе в боротьбі з поширенням коронавируса. Експерти кажуть, що обмеження спостережної місії ОБСЄ на виборах в Держдуму - чергова ознака того, що Путін хоче щось приховати і сфальсифікувати результати голосування.

Реакція Москви на рішення ОБСЄ щодо виборів в Держдуму РФ

Голова комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький назвав рішення ОБСЄ політично мотивованим і не підкріпленим реальними підставами. Він заявив, що російській владі "залишається тільки шкодувати".

При цьому віце-спікер Ради Федерації Костянтин Косачов не бачить проблеми в тому, що спостерігачі ОБСЄ не будуть присутні на виборах, хоча вони моніторили виборчий процес на кожному голосуванні, починаючи з 1993 року. На думку Косачева, відсутність або присутність спостерігачів від ОБСЄ ніяк не визначає легітимність виборів і їх демократичність.

Вибори в Держдуму РФ в ОРДЛО

Як відомо, вибори до Держдуми РФ Путін вирішив провести не тільки в Росії, але і в Україні. У ОРДЛО вже запущена масштабна виборча кампанія - угодна Путіну партія "Єдина Росія" розраховує отримати мінімум 600 тисяч голосів українців, яким вже нав'язали паспорти РФ.

Партія Путіна на агітаційних заходах в ОРДЛО заявила, що жителі Донбасу "нарівні з усіма громадянами РФ можуть впливати на політичне життя Росії, визначати напрямки її подальшого розвитку, реалізуючи своє виборче право". Також представники партії "Єдина Росія" озвучують гучні заяви про "інтеграційні процеси Донбасу з РФ" і "захист" Путіним жителів українського регіону.

Позиція Євросоюзу щодо виборів до Держдуми РФ

15 липня комітет Європарламенту із закордонних справ прийняв доповідь, в якій міститься заклик до країн ЄС дати потужну відсіч агресивній політиці президента Росії Володимира Путіна. У документі пропонується не визнавати підсумки виборів до Держдуми РФ, якщо вони будуть проведені з порушеннями, за чим послідує припинення участі Росії в міжнародних парламентських асамблеях.

У Путіна назвали доповідь "відвертим втручанням у виборчі процеси РФ". Правда, забули згадати, що Росія вже порушує демократичні стандарти, залучаючи до виборів в Держдуму РФ українців з окупованого Донбасу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?