Один з командирів 501 батальйону морпіхів отримав підозру в держзраді. Через нього 277 військових потрапили в полон
Категорія
Україна
Дата публікації

Один з командирів 501 батальйону морпіхів отримав підозру в держзраді. Через нього 277 військових потрапили в полон

Один з командирів 501 батальйону морпіхів отримав підозру в держзраді. Через нього 277 військових потрапили в полон
Джерело:  online.ua

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру у держзраді начальник речової служби тилу 501 Окремого батальйону морських піхотинців ЗСУ. Через нього 277 військових цього батальйону, які обороняли Маріуполь, потрапили в полон.

Джерело: ДБР

Одного з керівників 501 батальйону морпіхів підозрюють у держзраді

За даними слідства, начальник речової служби тилу 501 ОБМП зрадив присягу та перейшов на бік ворога.

Він вступив у змову з росіянами та фактично вмовив командира здатися, - зазначається в повідомленні Бюро.

У ДБР вказали, що підозрюваний скористався важкою ситуацією, в якій опинилися сили оборони в Маріуполі та спонукав командира припинити оборонні дії, здати зброю та особовий склад.

277 військовослужбовця батальйону отримали наказ на передислокацію, а насправді їх переправили до «ДНР».

Військових ввели в оману, й тому вони не усвідомлювали й не могли усвідомлювати протиправного характеру наказу чи розпорядження про здачу в полон.

Крім цього, начальник речової служби тилу 501 ОБМП після диверсії переїхав до рідного Бердянська Запорізької області і знову почав агітувати українських військових переходити на бік ворога.

Також він за винагороду почав надавати росіянам відомості щодо розміщення сил та засобів оборони України. Слідство встановило принаймні три такі факти протягом квітня-червня 2022 року.

Йому повідомили про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Санкція статті передбачає довічне позбавлення волі.

Що відомо про здачу в полон військових 501 батальйону

З кінця лютого 2022 року військовослужбовці батальйону здійснювали оборону міста Маріуполь.

У квітні цього ж року пропагандистські засоби масової інформації РФ розповсюдили інформацію, що начебто морпіхи 501 батальйону добровільно здалися у полон в оточеному Маріуполі.

ДБР ухвалило рішення щодо закриття проваджень відносно 277 військовослужбовців 501 ОБМП за підозрою у дезертирстві. Це дає підстави уповноваженим органам відновити порушені права полонених морпіхів щодо виплат їх родичам.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?