Одна з найбільших компаній в світі скорочує робочий тиждень до 4 днів. Поки тільки в якості експерименту
Категорія
Світ
Дата публікації

Одна з найбільших компаній в світі скорочує робочий тиждень до 4 днів. Поки тільки в якості експерименту

Одна з найбільших компаній в світі скорочує робочий тиждень до 4 днів. Поки тільки в якості експерименту
Джерело:  online.ua

Питання скорочення робочого тижня до 4 днів вже кілька років обговорюється в багатьох провідних країнах світу. Наразі багато компаній почали проводити екперіменти по скороченню робочого тижня до 4 днів і отримали позитивні результати. До них вирішила приєднатися корпорація Unilever, яка є одним з найбільших виробників споживчих товарів у світі. Поки 4-денний робочий тиждень вводять тільки в Новій Зеландії на рік, по завершенню якого керівництво підведе результати і прийме остаточне рішення щодо скорочення робочих днів для своїх майже 160 тисяч співробітників у всьому світі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

В офіційній заяві Unilever зазначено, що на чотириденний режим роботи перейдуть більше 80 співробітників. Пробний режим почнеться вже в грудні поточного року і триватиме 12 місяців. Важливо відзначити, що зарплата у співробітників компанії, які будуть працювати на один день менше в тиждень залишиться колишньою - їм обіцяють платити за п'ять днів, а по факту вони працюватимуть чотири. У компанії підкреслили, що в Новій Зеландії, де запущений експеримент зі скорочення робочого тижня, у Unilever немає виробництва, всі співробітники там працюють в відділах продажах, дистрибуції та маркетингу. Якщо експеримент пройде успішно, керівництво розгляне питання про зміну графіка роботи на виробництві по всьому світу, а не тільки в Новій Зеландії.

"Ми сподіваємося, що в результаті Unilever стане першою глобальною компанією, яка буде віддана методам роботи, що забезпечує переваги персоналу і бізнесу. Це хвилюючий момент для нашої команди і ще одне підтвердження ключової ролі пандемії в зміні стандартів трудових відносин", - прокоментував рішення директор Unilever New Zealand Нік Бенгс.

Він також додав, що команда Unilever взяла приклад з Perpetual Guardian, яка ще в 2018 році перейшла на 4-денний робочий тиждень, усвідомивши, що "колишні схеми застаріли". Бенгса активно підтримує прем'єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн, оскільки такий режим, на її думку, допоможе економіці країни оговтатися від наслідків пандемії коронавіруса.

Як відомо, і в інших країнах вже почав поширюватися тренд по скороченню робочого тижня. Наприклад, відділення Microsoft в Японії в серпні 2019 провело схожий експеримент, надавши співробітникам додаткові чотири вихідних дні на місяць. Результати виявилися багатообіцяючі: продуктивність зросла майже на 40% в порівнянні з серпнем 2018 року. Microsoft оголосила, що продовжить експеримент в Японії, а також запросила інші компанії приєднатися до цієї ініціативи.

Психологи і експерти підтримують скорочення робочого тижня. Вони вважають, що такий режим дозволяє людям "не розриватися" між роботою та особистим життям, а також "допомагає поліпшити гендерну рівність". Більш того, вони стверджують, що при зниженні тривалості робочого часу люди можуть ефективніше зосередити увагу, виконувати тій же об'єм роботу, але якісніше і креативніше, що безумовно вигідно роботодавцям.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що вчені підрахували, скільки годин потрібно працювати людині, щоб бути зберегти психіку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?