Одна з найвідоміших картин Рубенса виявилася підробкою
Категорія
Культура
Дата публікації

Одна з найвідоміших картин Рубенса виявилася підробкою

Одна з найвідоміших картин Рубенса виявилася підробкою
Джерело:  online.ua

Картина, яку приписують Пітеру Паулю Рубенсу, "Самсон і Даліла" (1609-10 рр.), що висить у Національній галереї Лондона, довгий час перебувала під підозрою щодо того, чи дійсно це справжня робота художника епохи бароко. Дослідження швейцарської технологічної компанії Art Recognition, яка використовує штучний інтелект (ШІ) для перевірки достовірності творів мистецтва, показало, що картина з ймовірністю 91% є підробкою.

Джерело: ARTnews

Рубенс дійсно написав сцену з Самсоном і Далілою, яка зображує біблійну сцену, де Даліла підстригає волосся сплячого Самсона. Він писав картину для одного з його головних покровителів Ніколаса Рококса, мера Антверпена, але вона зникла після смерті останнього в 1640 році.

Ці "Самсон і Даліла" нібито знов випливли на поверхню тільки в 1929 році, коли Людвіг Брухард, експерт по Рубенсу, приписав роботу художнику. Підозри щодо справжності роботи вперше виникли в 1960 році, коли Брухард помер, і з'ясувалося, що він надавав сертифікати автентичності за гроші. Більше 60 робіт Рубенса, справжність яких підтверджена Брухаром, з тих пір були ідентифіковані як підробки, в тому числі дві версії «Діани і її німф, що відправляються в погоню», що зберігаються відповідно в Клівлендському художньому музеї в Огайо і в Музей Гетті в Лос-Анджелесі.

 "Самсон і Даліла" (фото - wikiart.org)

Картину придбали у Christie's за рекордні 2,5 мільйона фунтів

Національна галерея Лондона придбала цю роботу в аукціонному домі Christie's в 1980 році за рекордною для того часу ціною в 2,5 мільйона фунтів стерлінгів. Протягом багатьох років кілька критиків ставили під сумнів приписування Рубенсу музейного твору "Самсона і Даліли".

Нещодавнє відкриття з використанням технології штучного інтелекту - це ще один удар по твору. Використовуючи базу даних підробних і справжніх картин Рубенса, Art Recognition навчила ШІ-бота визначати найдрібніші деталі, складові справжніх робіт Рубенса. Потім навчений бот проаналізував "Самсона і Далілу" з Національної галереї, розділивши полотно на сітку і вишукуючи ознаки відхилення від стилю Рубенса квадрат за квадратом.

«Ми повторили експерименти, щоби переконатися, що ми не помилилися і результат завжди був однаковим», - сказала Карина Поповичі, вчена, яка проводила аналіз за допомогою Штучного Інтелекту. «Кожен патч, кожен квадрат виявився фальшивим із імовірністю більше 90%».

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?