Одразу три країни НАТО будуть розміновувати Чорне море — перші подробиці
Категорія
Світ
Дата публікації

Одразу три країни НАТО будуть розміновувати Чорне море — перші подробиці

Чорне море
Джерело:  online.ua

Уже 11 січня 2024 року Болгарія, Румунія й Туреччина мають намір підписати угоду про спільне розмінування акваторії Чорного моря.

Болгарія, Румунія й Туреччина будуть розміновувати Чорне море

Цю інформацію уже офіційно підтвердив міністр національної оборони Туреччини Яшар Гюлер.

Що важливо розуміти, питання розмінування Чорного моря Гюлер торкнувся, розмірковуючи про російсько-українську війну.

Він почав запевняти, що турецька влада "ретельно, відповідально й неупереджено" виконує Конвенцію Монтрьо (регулює судноплавство через протоки Босфор і Дарданелли, які сполучають Чорне й Середземне моря).

У межах "Тристоронньої ініціативи", започаткованої під керівництвом нашої країни проти мінної загрози в Чорному морі, 22-23 листопада ми провели третій раунд засідання Цільової групи з протимінної діяльності в Чорному морі, який приймало наше міністерство… Ми також плануємо провести церемонію підписання в Стамбулі 11 січня 2024 року за участю міністрів оборони трьох країн, – розповів журналістам Яшар Гюлер.

За словами турецького міністра, він плекає надію на те, що "ця війна, яка впливає на весь світ, закінчиться якомога швидше", а територіальна цілісність України буде захищена.

Зеленський заявив про поразку РФ у Чорному морі

Український лідер Володимир Зеленський нещодавно звернув увагу на те, що наша країна змогла перехопити в Росії ініціативу в Чорному морі та створити безпекові умови, які змушують окупантів тікати зі східної частини акваторії та ховати військові кораблі.

Уперше у світі саме в Чорному морі почав діяти флот морських дронів – український флот. Хочу відзначити й те, що тепер – як один із головних результатів наших дій – Росія не здатна використовувати Чорне море як плацдарм для дестабілізації інших регіонів світу, - наголосив Зеленський.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?