Офіс генпрокурора оголосив Тупицькому про нову підозру
Категорія
Політика
Дата публікації

Офіс генпрокурора оголосив Тупицькому про нову підозру

Офіс генпрокурора оголосив Тупицькому про нову підозру
Джерело:  online.ua

16 липня офіційно стало відомо, що відсторонений очільник Конституційного Суду Олександр Тупицький отримав нову підозру. Варто звернути увагу на те, що вона стосується втручання в систему дистанційного обслуговування клієнтів казначейства.

Джерело: сайт Офісу генпрокурора

Що відомо про нову підозру Тупицькому

Згідно з даними Офісу генерального прокурора, у змові з Олександром Тупицьким була головна бухгалтерка Конституційного Суду. Зазначається, що вони удвох підробили дані про одного з дійсних підписувачів автоматизованої системи Держказначейства.

За словами слідчих, колишній глава КСУ передав свій особистий ключ із кваліфікаційним електронним підписом головній бухгалтерці. Він надав вказівку його використовувати під його ж іменем. Відтак в автоматизовану систему вносили неправдиві дані.

Що важливо розуміти, в Офісі генпрокурора не повідомляють імені причетної до справи бухгалтерки. Втім, на сайті Конституційного Суду зазначено, що це Наталія Осницька.
Варто звернути увагу на те, що втручання у систему відбувалися навіть тоді, коли сам Тупицький перебував за кордоном. Зокрема, таким чином підписали понад 200 документів:

  • електронні платіжні доручення,

  • електронні документи з бюджетних зобов'язань,

  • з розподілу показників зведених кошторисів,

  • розподілу відкритих асигнувань,

  • кошторисні призначення.

Що важливо розуміти, лише 2 дні тому– 14 липня – Верховний Суд фактично повернув посаду Тупицькому. Володимир Зеленський відсторонив Олександра Тупицького своїм указом і скасував його призначення у КСУ. Втім, у ВС рішення Зеленського визнали неправомірними.

У чому підозрюють Тупицького

  • 28 грудня 2020 року Тупицький був викликаний на допит в Офіс генпрокурора, де йому повинні були вручити підозру у справі про приватизацію Зуєвського енергомеханічного заводу в Донецькій області. Тупицький не прийшов на допит, після чого генпрокуратура звернулася до президента Володимира Зеленському з проханням відсторонити Тупицького з посади голови КСУ в зв’язку з кримінальним провадженням.

  • 29 грудня 2020 року Зеленський відсторонив Тупицького з посади на 2 місяці, а 27 березня 2021 року скасував указ Януковича про призначення його главою КСУ від 14 травня 2013 року.

  • Зеленський впевнений, що цей склад суддів КСУ потрібно терміново поміняти. При цьому перезавантаження КСУ, на його думку, повинно початися з відставки Тупицького.

  • Судові засідання у справі Тупицького тривають, але він на них не являється.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?