Офіс генпрокурора визначився щодо амністії бойовиків на Донбасі
Категорія
Україна
Дата публікації

Офіс генпрокурора визначився щодо амністії бойовиків на Донбасі

Офіс генпрокурора визначився щодо амністії бойовиків на Донбасі

Закон про амністію бойовиків на Донбасі - одне зі спірних питань, через які Кремль блокує переговорний процес щодо врегулювання конфлікту. Команда президента РФ Володимира Путіна наполягає, що офіційний Київ уже зараз повинен виправдати і припинити переслідування осіб, причетних до подій в ОРДЛО, але українська сторона зайняла принципову позицію і дала зрозуміти, що не збирається поступатися Москві в цьому питанні. Щоб припинити всі чутки і скандали навколо цього резонансного закону, в Офісі генпрокурора України звернулися до українців і чітко пояснили, що буде з бойовиками після деокупаціъ Донбасу і хто не опаде під амністію. Заступниця начальника Департаменту з нагляду за кримінальними виробництвами щодо злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту ГПУ Зера Козлієва запевнила, що особи, винні в тортурах, вбивствах, насильницькому зникненні або переміщенні людей на окупованих територіях Донбасу, не будуть амністовані. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Радіо Свобода.

Представниця ГПУ нагадала, що поняття військових злочинів входять до злочину, що є порушенням міжнародного гуманітарного права, а вони не підлягають амністії і не мають термінів давності. А це означає, за словами Козлієвої, що коли українська влада отримає доступ до окупованих територій, то зможе притягнути до відповідальності винних у тортурах, вбивствах, насильницькому зникненні або насильницькому переміщенні людей.

"За нашими даними, там не менше 60-ти місць несвободи, в яких утримуються заручники і військовополонені. До них застосовувалися тяжкі тортури. Також мова йде про тих, хто винен в обстрілі цивільних об'єктів або обстрілах, від яких постраждали цивільні особи", - уточнила представниця ГПУ.

Козлієва підкреслила, що навіть зараз, коли немає доступу в ОРДЛО, всі злочини бойовиків розслідуються в заочному режимі і по ним приймаються судові рішення. Паралельно ГПУ звертається в Міжнародний кримінальний суд, який може винести вирок за такі злочини до 30 років позбавлення волі.

Представниця Офісу генпрокурора додала, що в даний час відносно подій на окупованих територіях України розслідується близько 20 тисяч справ. Але на сьогоднішній день по ним за весь час конфлікту винесені лише два вироки за статтею 438 Кримінального кодексу - порушення законів і звичаїв війни. Всі інші справи все ще знаходяться в судах.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Росія визнала бойовиків ОРДЛО терористами і не видає їм російське громадянство.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?