Олена Зеленська представила нове меню для шкільних їдалень
Категорія
Україна
Дата публікації

Олена Зеленська представила нове меню для шкільних їдалень

Олена Зеленська представила нове меню для шкільних їдалень
Джерело:  online.ua

24 травня перша леді України Олена Зеленська представила оновлене меню для шкільних їдалень, яке буде введено з 1 вересня 2021 року. Воно включає в себе 160 страв, в яких збільшено кількість м'яса і фруктів, а також знижена кількість солі.

Джерело: Офіс президента України

Оновлене меню для шкільних їдалень розраховане на чотири тижні. У ньому передбачена також сезонність - зимове і осіннє меню будуть відрізнятися вмістом свіжих овочів. Це меню було розроблено шеф-кухарем Євгеном Клопотенком і командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами і представниками МОЗ України.

У презентації нового шкільного меню взяла участь Олена Зеленська. Вона розповіла, що сьогодні особисто протестувала нові страви - запевняє, що їй було дуже смачно.

Нове шкільне меню 2021 - чим годуватимуть дітей в школах

В оновлене меню для шкільних їдалень вперше були включені безглютенові позиції, збільшена кількість фруктів, м'яса і кисломолочних продуктів в раціоні. У всіх стравах знижена кількість цукру і солі.

У новому шкільному меню прописано, що з нового навчального року дітей в школі будуть годувати наступними стравами:

  • салати зі свіжого буряка зі сметаною, запеченої капусти з родзинками, з гречки і овочів, зі свіжих томатів з солодким перцем, Вінегрет та ін .;

  • різотто з зеленим горошком і твердим сиром, лобіо з квасолі, булгур, рис, картопляне пюре;

  • запечені курячі стегна, рибні та курячі нагетси, тушкована риба з овочами, бефстроганов з яловичини, голубці та ін .;

  • сирні запіканки, омлети, узвари, компоти, свіжі фрукти - яблука, апельсини, банани.

Це далеко не повний список страв, представлених в оновленому шкільному меню. Ознайомитися з повним меню для шкіл можна на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Чим заборонили годувати дітей в школах

У шкільному меню більше не будуть присутні:

  • м'ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва, гриби;

  • непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з такого молока;

  • непастеризовані соки, газовані напої і кава;

  • продукти з вмістом солі більше 0,12 грам на 100 грам готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 грам на 100 грам готового продукту.

Також в навчальних закладах заборонили продавати чіпси, сухарики, кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?