Омбудсман прокоментувала заборону відвідувати школи дітям без щеплень
Категорія
Україна
Дата публікації

Омбудсман прокоментувала заборону відвідувати школи дітям без щеплень

Омбудсман прокоментувала заборону відвідувати школи дітям без щеплень
Джерело:  online.ua

Діюча в Україні заборона відвідувати школи дітям без щеплень законна. Вона не порушує права на освіту. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова поставила крапку в цьому питанні.

Джерело: Facebook  Офісу омбудсмана

Денисова звернулася до всіх батьків, які відмовляються від обов'язкової вакцинації своїх дітей. Вона нагадала їм, що обов'язкова вакцинація створює колективний імунітет і захищає не тільки щеплених дітей, а й тих, які не можуть бути вакциновані через медичні протипоказання.

Омбудсман підкреслила, що підтримує діючу заборону відвідувати школи дітям без щеплень. Вона пояснила, що вона не порушує право на освіту, оскільки чинним українським законодавством передбачені різні форми здобуття освіти, деякі з яких можна реалізувати без відвідування навчального закладу.

Альтернативні способи навчання невакцинованих дітей

Стаття 9 Закону України "Про освіту" передбачає різні альтернативні форми здобуття повної загальної середньої освіти. Дитина може здобувати освіту за індивідуальною формою навчання.

  • Екстернатна форма отримання освіти (екстернат) - це спосіб організації навчання претендентів освіти, за якими освітня програма повністю засвоюється здобувачем самостійно, а оцінювання результатів навчання і присудження освітньої кваліфікації здійснюються відповідно до законодавства.

  • Сімейна (домашня) форма отримання освіти - це спосіб організації освітнього процесу дітей самостійно їх батьками для отримання формальної (дошкільної, повної загальної середньої) і / або неформальної освіти. Відповідальність за отримання освіти дітьми на рівні не нижче стандартів освіти несуть батьки. Оцінювання результатів навчання і присудження освітніх кваліфікацій здійснюються відповідно до законодавства.

  • Педагогічний патронаж - це спосіб організації освітнього процесу педагогічними працівниками, передбачає забезпечення ними засвоєння освітньої програми здобувачем освіти, який по психофізичним станом або з інших причин, визначених законодавством, зокрема з метою забезпечення доступності здобуття освіти, вимагає такої форми.

  • Дистанційна форма - це індивідуалізований процес отримання освіти, який відбувається в основному за опосередкованої взаємодії віддалених один від одного учасників освітнього процесу в спеціалізованому середовищі, що функціонує на базі сучасних психолого-педагогічних та інформаційно-комунікаційних технологій.

Заборона відвідувати школи дітям без щеплень

Заборона відвідувати навчальні заклади нещепленим дітям визначається нормами чинного законодавства. Стаття 15 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" чітко визначає, що прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров'я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом. Довідка видається на підставі даних медичного огляду дитини, якщо відсутні медичні протипоказання для її перебування у цьому закладі, а також якщо дитині було проведено профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень і вона не перебувала в контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями.

"Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється. У разі якщо профілактичні щеплення дітям не провели з порушенням встановлених термінів у зв'язку з медичними протипоказаннями, при благополучній епідемічній ситуації за рішенням консиліуму відповідних лікарів, вони можуть бути прийняті до дитячого закладу та відвідувати його ", - пояснив Офіс омбудсмана.

Верховний суд підтвердив законність заборони на відвідування школи нещепленим дітям

Законність обмеження доступу до очної форми одержання освіти дітям, які не отримали вчасно необхідні щеплення, вже кілька разів підтверджувалося рішеннями Верховного Суду України. Кілька днів тому, 22 березня 2021 року Верховний суд України знову прийняв рішення про законність недопуску нещепленої за віком дитини до навчального закладу заради безпеки всіх інших учасників освітнього процесу.

До речі в останньому справі Верховний суд посилається на рішення Європейського суду з прав людини, який в одному з аналогічних справ в ЄС визначив, що обов'язкова вакцинація, на яку скаржилися заявники, має розумне співвідношення пропорційності до легітимної мети держави-відповідача, яка відповідає цілям охорони здоров'я і захисту прав інших осіб. Відповідно, Європейський суд встановив, що заборона відвідувати школи дітям без щеплень не порушує їх права.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?