Олігарх Фрідман пропонував Україні 1 млрд доларів в обмін на зняття санкцій у Британії – ЗМІ
Категорія
Світ
Дата публікації

Олігарх Фрідман пропонував Україні 1 млрд доларів в обмін на зняття санкцій у Британії – ЗМІ

Олігарх Фрідман пропонував Україні 1 млрд доларів в обмін на зняття санкцій у Британії – ЗМІ
Джерело:  online.ua

Російський олігарх Михайло Фрідман пропонує перевести 1 млрд доларів своїх особистих статків в український Альфа-банк, співзасновником якого він є. Пропозиція спрямована на те, щоб переконати Велику Британію скасувати санкції проти нього.

Джерело: The Wall Street Journal

Фрідман хоче перевести мільярд доларів в український Альфа-банк

За словами офіційних осіб США , пропозиція Фрідмана є однією з низки заяв, які російські керівники компаній, банків і компаній із чорного списку тихо роблять західній владі.

Сам Фрідман заперечував, що робив Україні таку пропозицію.

Сполучене Королівство не виправдовує будь-яких ухилень від санкцій, – заявили в МЗС Британії.

Альфа-банк, одна з найбільших приватних фінансових установ Росії, внесена до чорного списку Мінфіном США.

З березня активи Фрідмана в компаніях Великої Британії були заморожені, а інвестори розірвали з ним зв’язки, щоб уникнути санкцій.

За словами голови наглядової ради банку Романа Шпека, мільярд доларів будуть використані для фінансування важливих проектів в Україні, пов’язаних з інфраструктурою, охороною здоров’я, продовольчою та енергетичною безпекою.

Шпек зазначив, що Альфа-Банк Україна направив свою пропозицію до Національного банку України в червні. У НБУ не відповіли на запит про коментар.

Шпек заперечив, що запропонована передача мала на меті забезпечити послаблення санкцій.

Нагадаємо, що Фрідман народився у Львові у 1964 році, більшість часу проводить у Москві та Лондоні.

Йому та його партнерам належить один з найбільших приватних банків РФ «Альфа-Банк», а також мережа супермаркетів X5 та оператор мобільного зв'язку Veon.

У березні 2022 Фрідман та його партнери по банку потрапили під санкції ЄС та Британії. Водночас олігархи заперечують, що мають влпив на уряд РФ та війну в Україні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?