ООН підозрює росіян-найманців у грабіжах та ґвалтуваннях на війні в ЦАР — RFI
Категорія
Світ
Дата публікації

ООН підозрює росіян-найманців у грабіжах та ґвалтуваннях на війні в ЦАР — RFI

ООН підозрює росіян-найманців у грабіжах та ґвалтуваннях на війні в ЦАР — RFI
Джерело:  online.ua

Розслідування французьких журналістів з RFI виявило десятки злочинів проти мирного населення Центральноафриканської Республіки, які скоїли так звані військові інструктори з Росії.

Джерело: RFI

За оприлюдненими подробицями, військовослужбовці, яких у Кремлі називають інструкторами, беруть безпосередню участь у бойових діях на стороні урядових сил країни. Вони під чачс операцій відзначилися вбивством мирних жителів республіки, груповими згвалтуваннями.

Розслідування посилається на розповіді свідків серед місцевих мешканців, а також документи робочої групи Організації Об’єднаних Націй з питань використання найманців.

Представники цього міжнародного підрозділу ще 31 березня вперше висловили свою стривоженість через використання приватних військових компаній на території ЦАР. У спеціальному пресрелізі згадували принаймні декілька з них: ПВК Вагнера, Sewa Security Services (філія кремлівської компанії в ЦАР), а також Lobaye Invest SARLU - офіційно це просто горновидобувче підприємство.

Війна в ЦАР та Росія

Збройний конфлікт між урядом і повстанцями там триває з 2012 року. Учасниками її станом на 2021 рік виступають від 800 до 2000 російських найманців відповідно джерелам RFI.

На офіційному рівні Москва визнає присутність росіян-інструкторів у країні, однак у чисельності 535 осіб. Вони нібито не беруть прямої участі у бойових діях - виключенням стали лише випадки безпосереднього нападу.

Утім, журналісти відзначають буквально вирішальну роль росіян у контрнаступі урядових сил у період 2020-2021 років. Ці операції повернули урядовий контроль над кількома важливими районами.

Злочини російських найманців

Представники ООН у власних звітах задокументували близько сотні інцидентів з порушенням прав людини чи міжнародного гуманітарного права з 1 січня до середини квітня 2021 року. Йдеться про 26 позасудових страт, 5 згвалтувань, 27 випадків свавільних арештів.

Винуватцями цих інцидентів стали урядові сили ЦАР разом з росіянами чи ці військові інструктори окремо.
Згадується відбиття міста Бамбарі, де кремлівські найманці увірвалися до мечеті та влаштували безпорядну стрілянину. У цій будівлі разом з бойовиками ховалися жінки й діти.

“Вони (росіяни) навіть вбивають свиней. Вони не купують їжу. Коли їм хочеться поїсти, вони вбивають тварин, яких тримають люди”, - цитують RFI місцевого мешканця.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?