ООН прогнозує суттєве скорочення населення України до 2050 року
Категорія
Україна
Дата публікації

ООН прогнозує суттєве скорочення населення України до 2050 року

ООН прогнозує суттєве скорочення населення України до 2050 року
Джерело:  online.ua

Скорочення кількості населення в Україні є одним з найстрімкіших у світі, за підрахунками експертів ООН, до 2050 року українців на території країни може залишитися лише 35 мільйонів. Пояснюють це низьким коефіцієнтом народжуваності, високим рівнем смертності та стабільним ростом рівня зовнішньої міграції. Також одним із чинників називають відсутність в українських жінок необхідних можливостей поєднувати кар’єру й догляд за дітьми. 

Джерело:  довідка  ООН

Нагадаємо, згідно з даними ООН, станом на літо минулого року чисельність населення України становила 43,733 млн осіб. У підрахунку брали до уваги також населення анексованого Криму. Минулоріч Україна з такими показниками займала 35-те місце в світі.

Недостатній рівень добробуту та відсутність у жінок можливостей поєднувати кар’єру й догляд за дітьми залишається одним із чинників, що заважають українцям мати бажану кількість дітей.

Чисельність українців стабільно зменшується. Якщо за народжуваністю 2017 року країна посідала 189-те місце у світі (10,3 ‰ ), то за смертністю - 5-те місце у світовому рейтингу (14,4 ‰).

За межами країни перебуває близько 3 мільйонів українців

Судячи з даних Організації, за межами країни постійно перебуває близько 3 мільйонів українських працівників. Майже половина з них зайнята у низькокваліфікованих видах діяльності, для яких вони мають зависоку кваліфікацію. Крім того, зважаючи на стабільний відтік кадрів, зокрема, студентства, країна належить до тих країн на європейському континенті, населення якого найшвидше старішає. Зокрема, 1/5 населення країни - пенсіонери.

Така кількість громадян, які не приносять доходів у бюджет через внесення податків негативно впиває на загальний бюджет. Йдеться про неабияке навантаження через відсутність балансу з видатків на соцвиплати та надходжень з податків. Суттєву частину бюджету складають видатки на пенсійні виплати та охорону здоров’я.

Щоб зменшити очікуване зниження чисельності робочої сили, необхідно переглянути умови участі на ринку праці та запровадити комплексну систему управління міграцією, вважають в ООН.

Саме по собі скорочення населення не є проблемою, але важливими є рівень та якість життя людей, йдеться на сторінках аналітичної довідки відомства. Особливий акцент у організації роблять на охороні здоров’я, освіті, зниженні рівня бідності, гідній праці та охороні природи.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?