Опалювальний сезон 2022-2023: до чого насправді потрібно готуватися українцям
Категорія
Економіка
Дата публікації

Опалювальний сезон 2022-2023: до чого насправді потрібно готуватися українцям

Опалювальний сезон 2022-2023: до чого насправді потрібно готуватися українцям
Джерело:  online.ua

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко пояснив, до чого потрібно бути готовими українцям на тлі наближення опалювального сезону 2022-2023 років.

Джерело: ютуб-канал "Телебачення Торонто"

Опалювальний сезон 2022-2023: з якими проблемами можуть зіткнутися українці

Кабмін та команда президента Володимира Зеленського уже неодноразово попереджали, що опалювальний сезон у 2022-2023 роках буде найскладнішим за часи Незалежності.

Українська влада припускала, що регіони з активними бойовими діями взагалі можуть лишитися без тепла. Не можна також забувати про те, що через загрозу ракетних ударів будь-яка область або місто в будь-який момент можуть опинитися без електрики.

Журналісти поцікавилися у директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, як в цих умовах підготуватися до зими.

В Україні об'єднана енергосистема. Будь-яка енергостанція в будь-якому куточку нашої країни може постачати електороенегрію на інші території. Є також моливість використовувати певні резерви, коли зруйнували навіть важливу лінію по передачі електроенергії. Система надіайна та потужна. Але в окремих регіонах, до прикладу, на Харківщині, де бої уже давно йдуть - ситуація складніша. Проте Харків зараз живиться по іншій лінії, яка є резервною. На жаль, її теж атакують, - розповідає експерт.

Для чого потрібен генератор

Якщо ви живете в приватному будинку і у вас є газовий котел - я дуже раджу купити генератор. Якщо ви живете біля зони бойових дій - це обов'язково. Я впевнений, що енергосистема буде працювати цієї зими, бо в нас вистачає газу та вугілля. Для чого потрібен генератор? Це на випадок, якщо в результаті атаки РФ буде зруйнована якась лінія і її потрібно відновлювати, - щоб на цей час у вас залишалася робота котла. Який у вас котел - немає значення, - наголошує Олександр Харченко.

Що робити українцям, які живуть у багатоквартирних будинках

За словами експерта, тут ситуація у разі пошкодження лінії чи котельні буде уже набагато складніша.

У разі серйозного удару по лінії чи котельні - ви жити у багатоповерхівці взимку уже не зможете. Жодна буржуйка вам не допоможе. Якщо ви живете в багатоповерховому будинку біля зони бойових дій - тримайте в голові, куди ви зможете виїхати. Є багато міст і сіл в Україні, де є вільні будинки, де можна поселитися зимою. Це буде найкращим варіантом, - пояснив Олександр Харченко.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?