Оприлюднено гучні документи КДБ про Голодомор
Категорія
Культура
Дата публікації

Оприлюднено гучні документи КДБ про Голодомор

Оприлюднено гучні документи КДБ про Голодомор

В мережі опубліковані документи Комітету державної безпеки СРСР про репресії проти українців, які чинили опір  Голодомору 1932-33 років, День пам'яті жертв якого відзначається в Україні 26 листопада.
Свідоцтва були опубліковані Центр досліджень визвольного руху (ЦДВР) та Архівом СБУ, передає ONLINE.UA з посиланням на  УНІАН.
Зокрема, дослідники нагадали закон «про п'ять колосків», який був прийнятий 7 серпня 1932 року і називався постановою «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів, кооперації і зміцненні суспільної (соціалістичної) власності».
У ньому йшлося про «захист» відібраного у селян («обобществленное») майна від спроб повернути його і передбачало покарання у вигляді розстрілу або на 10 років таборів.
Читайте також: Трагедія Голодомору: у мережі з'явилася вражаюча інфографіка
За словами директора Архіву СБУ Андрія Когута, протягом радянської епохи ці документи були недоступні для науковців і громадськості, а зараз ведеться їх безперервний пошук, систематизація, розсекречення та оприлюднення, щоб висвітлити цю трагічну сторінку української історії.
Серед опублікованих документів — більше 21 тисячі архівних кримінальних справ про репресії, вчинені в 1932-1933 роках проти людей, які намагалися чинити опір або говорити правду про Голодомор.
Колекція оприлюднених документів складається з показових документів, що містяться в кримінальних справах — в основному це машинописні обвинувальні висновки.
Читайте також: У Росії вийшли протестувати проти пам'яті Голодомору: соцмережі в шоці
Фігуранти справ звинувачувалися в опорі вивезенню хліба, його приховуванні або крадіжці, «контрреволюційній» агітації проти колективізації, надмірного оподаткування та хлібозаготівлі, вчинення терористичних актів проти представників радянської влади і активістів.
Переглянути документи можна в Електронному архіві визвольного руху  avr.org.ua.
Як повідомляв ONLINE.UA раніше  президент України Петро Порошенко, розповідаючи про жахи Голодомору, не зумів втриматися і «здригнувся» голосом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?