Оприлюднено нові зміни бюджету на 2020 рік - на що знизять і збільшать витрати
Категорія
Політика
Дата публікації

Оприлюднено нові зміни бюджету на 2020 рік - на що знизять і збільшать витрати

Оприлюднено нові зміни бюджету на 2020 рік - на що знизять і збільшать витрати
Джерело:  online.ua

У понеділок, 13 квітня, Верховна Рада України збереться на позачергове засідання, на якому буде розглянуто зміни бюджету на 2020 рік у зв'язку з пандемією коронавіруса. Члени бюджетного комітету внесли свої правки до державного бюджету, дефіцит якого пропонується збільшити в три рази. Як комітет пропонує скоротити доходи і на що збільшити витрати вказано в тексті законопроєкту і в порівняльних таблицях, оприлюднені на сайті парламенту, повідомляє ONLINE.UA.

Проєкт фінальних змін до бюджету на 2020 рік пропонує скоротити доходи бюджету з 1,096 трлн гривень до 975,8 млрд гривень (попередній проєкт змін передбачав скорочення до 972,6 млрд гривень). Рекомендується збільшити витрати з 1,184 трлн гривень до 1,266 трлн гривень - до цього уряд рекомендував збільшити показник до 1,263 трлн гривень.

Граничний дефіцит державного бюджету рекомендують збільшити в три рази - з 96,3 млрд гривень до 298,4 млрд грн. Його пропонується покривати за рахунок запозичень.

У новому проєкті змін держбюджету пропонується створити спеціальний Фонд боротьби з коронавірусом. З нього будуть фінансуватися протиепідемічні заходи, доплати до зарплат медиків та інших працівників, які задіяні в боротьбі з пандемією. Звідти ж братимуть кошти для грошової допомоги пенсіонерам та сім'ям медиків, які загинули від коронавіруса.

Міністерство фінансів отримає 64,7 млрд гривень, 3 млрд резервного фонду і ще 3,3 мільярда для обслуговування державного боргу. Міністерство соціальної політики - 29,7 млрд гривень у вигляді субвенцій Пенсійному фонду. Міністерству охорони здоров'я виділять 15,8 млрд гривень на реалізацію програми гарантій медобслуговування населення. Близько 920 млн буде виділено на нову програму відомства з розвитку системи екстреної медичної допомоги.

Для міністерства внутрішніх справ хочуть додатково виділити 195 млн гривень, які підуть на забезпечення функцій і завдань прикордонників. На судову систему - близько мільярда гривень, на реструктуризацію вугільної промисловості - 1,6 млрд гривень.

При цьому витрати хочуть скоротити на більшість бюджетних програм. Зокрема, програму субсидій планується скоротити на 8,2 млрд грн, а різні види допомоги - на 1,3 млрд гривень. Також рекомендується з квітня і до кінця карантину встановити ліміт по зарплаті в 10 мінімалок для співробітників, посадових і службових осіб бюджетних установ.

Нагадаємо, позачергове засідання ВРУ, на якому, зокрема, розглянуть зміни держбюджету України на 2020 рік, відбудеться 13 квітня о 14:00. Крім поновлення бюджету, депутати проголосують за закон про захист населення від інфекційних хвороб (щодо запобігання поширенню COVID-19), а також планують розглянути законопроєкт про посилення відповідальності за умисні підпали.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що профільний комітет не погодився з проєктом змін бюджету України на 2020 рік, який запропонував Кабмін. Члени комітету розробили свої пропозиції щодо зміни бюджету, які буде розглянуто на позачерговому засіданні Верховної Ради в понеділок, 13 квітня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?