Оточення Путіна відверто критикує дії диктатора у війні проти України
Категорія
Політика
Дата публікації

Оточення Путіна відверто критикує дії диктатора у війні проти України

Оточення Путіна відверто критикує дії диктатора у війні проти України
Джерело:  online.ua

Кремлівського диктатора та військового злочинця Володимира Путіна вже критикує найближче оточення через ганебні поразки у війні проти України. 

Джерело:   The Washington Post

Путіна почали критикувати представники найближчого оточення

Однак журналісти видання зазначають, що наразі не має ознак, що Путіну загрожує відсторонення від влади.

При цьому невдоволення представників найближчого оточення кремлівського диктатора стало настільки явним, що це почали обговорювати представники Білого дому.

Один з членів найближчого оточення Путіна протягом останніх тижнів висловлював президенту незгоду з приводу того, як він веде війну в Україні.

Критика стала найяскравішим свідченням сум'яття в російському керівництві щодо управління війною, яка стала катастрофічною для Москви та змусила голову Кремля віддати приказ щодо мобілізації сотень тисяч військовослужбовців, аби хоч якось повернути назад нещодавні втрати на полях боїв.

Невдоволення одного з представників найближчого оточення Путіна стосувалось неправильного управління кремлівською армією і ведення бойових дій.

Кількість людей, яких Путін вважає своїми близькими або ж довіреними помічниками - невелика. В основному вона складається з колег з часів його служби в КДБ й тих, з ким він познайомився під час очолювання посади заступника мера Санкт-Петербурга в 1990-х роках.

Мобілізація в Росії, зі свого боку, призвела до внутрішніх заворушень, бюрократичної некомпетентності та змусила сотні тисяч російських чоловіків покинути країну.

З початку окупації ми стали свідками зростаючої тривоги з боку найближчого оточення Путіна. За нашими оцінками, вони особливо стурбовані нещодавніми російськими втратами, помилковим керівництвом і значними військовими недоліками, - зазначає один з представників західної розвідки.

Інший високопоставлений західний чиновник відзначив, що внутрішня напруженість відповідає тому, як пройшла кампанія для росіян, і атмосфері в Кремлі. Є багато людей, які переконані, що все йде не так, як треба, і що це неправильний курс дій.

Навіть прессекретар кремлівського диктатора Дмитро Пєсков визнав розбіжності серед представників Кремля стосовно ходу війни проти України.

Є розбіжності з приводу таких моментів. Дехто вважає, що ми повинні діяти по-іншому. Але це все частина звичайного робочого процесу. Є робочі аргументи: про економіку, про проведення військової операції. Є суперечки про систему освіти. Це частина нормального робочого процесу, і це не є ознакою якогось розколу, - цинічно заявив Пєсков.

Водночас Пєсков заперечив інформацію про те, що хтось з найближчого оточення Путіна кидає виклик голові Кремля.

Проблеми Путіна на полі бою ускладнюються й безсистемною мобілізацією в Росії.

За словами одного з російських чиновників, позиція голови Кремля здається Крихкою.

Всі ці місяці ми чули, що півсвіту на нашому боці. Але ні прем'єр-міністр Індії Нарендру Моді, ні китайський лідер Сі Цзіньпінь зараз не підтримують це, - зазначає один з російських чиновників.

Інший чиновник заявив про "протести" з боку голів парламентських комітетів з приводу того, як президент і військові ведуть війну - "чому армія не забезпечується належним чином, чому кампанія не йде так, як повинна".

Високопосадовці з питань безпеки в Європі також заявили, що не чули про жодні виклики Путіну серед його найближчого кола, однак додали, що тріщини в системі стають все більш очевидними.

За словами високопоставленого європейського чиновника з питань безпеки, всередині Кремля Путіна вважають впертим й одержимим Україною.

Двоє російських бізнесменів, які підтримують контакти з політичними чиновниками, підтримали ці настрої й додали, що найближчі тижні можуть стати вирішальними для визначення майбутнього Путіна й рішення яке він прийме щодо війни.

Якщо Росія не зупинить свої втрати, то почнеться міжусобиця, яка стане переломним моментом.

Як стверджують російські офіційні особи, рішення Путіна щодо мобілізації, є одним з найбільш дестабілізуючих і політично ризикованих кроків в його кар'єр й може призвести до "нестабільності режиму".

Всі прагнуть знайти ознаки розпаду Росії, і ви дійсно бачите внутрішню напруженість. Але Росія зараз перебуває у стані війни, і вони продовжують воювати. Ми не бачили нічого, що свідчило б про протилежне, - зазначає ще один чиновник з країн Балтії.

Путін більше не радиться із власним урядом стосовно війни проти України

Ще недавно віцепрем'єри і міністри працювали для президента хоча б гуглом. Він їм озвучував сценарії, які вважав імовірними, і запитував: "А якщо так вчинити – яких наслідків чекати? А якщо так – що потім буде?" Зараз цього немає, - зазначає близький до Кремля співрозмовник журналістів видання Медуза.

Близький до уряду РФ співрозмовник видання підкреслив, що поки що Путіна бояться, але вже не поважають.

Страх перед ним до усрачки. Але це страх без поваги. Поваги немає вже пару-трійку років, - зазначають російські урядовці.

Зокрема, ставлення до президента Росії різко зіпсувалося після підвищення пенсійного віку у 2018 році.

За словами співрозмовників видання, подалі поступово президент перестав попереджати міністрів про свої плани в найближчому або віддаленому майбутньому. Усі ключові рішення він ухвалює після короткої розмови з "ближнім колом".

Як стверджує "Медуза", за деякими даними, це керівники спецслужб і силових відомств. Уже кілька років "усе звалюється на голову без попереджень", додав один зі співрозмовників.

Як стверджує високопоставлене джерело видання, Путін може несподівано заявити про нововведення, а потім починається "гарячковий пошук" грошей на виконання його планів. За його словами, ще кілька років тому Путін діяв протилежним чином: спочатку вислуховував пропозиції від відомств, потім обирав оптимальну, на його думку.

Міністри не наважуються сперечатися з ним навіть через найбільш "несподівані" рішень, і роблять це саме через страх: Коли заарештували Улюкаєва, всі все зрозуміли.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?