Отруєння Скрипалів: британські слідчі підозрюють ще одного працівника ГРУ РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

Отруєння Скрипалів: британські слідчі підозрюють ще одного працівника ГРУ РФ

Отруєння Скрипалів: британські слідчі підозрюють ще одного працівника ГРУ РФ
Джерело:  online.ua

Третьому росіянину пред'явлені звинувачення в його ймовірній причетності до отруєнь в Солсбері в 2018 році, в результаті яких три людини були в критичному стані і одна померла. Джерела в органах безпеки Великої Британії вважають, що Денис Сергєєв очолив спланований злочин із застосуванням сильнодіючої отруйної речовини "Новачок" на колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньку Юлію.

Джерело: BBC

Поліція також підтвердила, що, на їхню думку, підозрювані у справі належали до групи російської військової розвідки.

Вважається, що Сергєєв був старшим членом групи російського ГРУ, а також був пов'язаний з іншою таємною діяльністю по всій Європі.

Королівська прокурорська служба висунула звинувачення, але, згідно з місцевим законодавством, підозрюваним не можна пред'явити офіційні звинувачення, якщо вони не арештовані.

Нік Прайс, глава відділу по боротьбі зі злочинністю та тероризмом в прокурорському відомстві, сказав, що є «достатньо доказів, щоб забезпечити реалістичну перспективу засудження», і що пред'явлення звинувачення Сергєєву відповідає суспільним інтересам.

За його словами, прокуратура працювала з поліцією, щоб залучити нападників до відповідальності «там, де це можливо», але Росія дала зрозуміти, що не видає своїх громадян.

На Даунінг-стріт заявили, що, якщо підозрювані покинуть Росію, уряд зробить «все можливе, щоб екстрадувати їх і притягнути до відповідальності в Великобританії».

Прес-секретар британського уряду заявив, що протягом усього періоду відомство стверджувало: «Це не шахрайська операція. Тільки російська держава мала технічні засоби, досвід і мотив для скоєння цієї атаки».

Представник уряду додав, що міністерство закордонних справ приверне до розгляду цієї справи посла Росії.

Хронологія подій

Нагадаємо, 2 березня 2018 року передбачувана група Головного Розвідувального Управління РФ прибула до Великої Британії. Двоє чоловіків, названі Олександром Петровим і Русланом Бошіровим, прибули днем в аеропорт Гатвік. Поліція вперше підтвердила їх справжні імена - Анатолій Чепіга і Олександр Мишкін.

Третя людина, Денис Сергєєв, який назвався Сергієм Федотовим, прибув в аеропорт Хітроу раніше в той же день в 11:00 за Гринвічем.

Чепіга і Мишкін вирушили в Солсбері в неділю, 4 березня для того, щоб нанести військовий нервово-паралітичний агент Новачок на ручку вхідних дверей колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля.

Сергєєв весь час залишався в Лондоні перед вильотом до Москви о 13:45, пізно змінивши свої плани. Двоє інших пішли на більш пізній рейс о 22:30.

Поліція повідомляє, що тепер у них є докази того, що ці люди діяли як одна команда, адже всі троє кілька разів зустрічалися в Лондоні в ті вихідні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?