Пакистан розкритикував заборону талібів на освіту дівчаток в Афганістані
Категорія
Світ
Дата публікації

Пакистан розкритикував заборону талібів на освіту дівчаток в Афганістані

Пакистан розкритикував заборону талібів на освіту дівчаток в Афганістані
Джерело:  online.ua

Прем'єр-міністр Пакистану Імран Хан заявив, що перешкоджати доступу жінок до освіти в сусідньому Афганістані було б антиісламським. Минулого тижня таліби виключили дівчаток з середніх шкіл, а назад дозволили повернутися лише хлопчикам і вчителям-чоловікам. Але лідер Пакистану сказав, що, на його думку, незабаром в навчальних закладах Афганістану зможуть бути присутніми дівчата.

Джерело: BBC

 Заяви, які таліби зробили з тих пір, як прийшли до влади, дуже обнадіюють, вважає чиновник. Він майже впевнений, що незабаром вони дозволять жінкам ходити в школи.

«Ідея про те, що жінки не повинні здобувати освіту, просто не ісламська. Вона не має нічого спільного з релігією»- впевнений Імран Хан.

З тих пір, як в серпні таліби взяли під свій контроль Афганістан, виросли побоювання з приводу повернення до режиму 1990-х років, коли жорсткі ісламісти обмежили права жінок.

Керівництво країни стверджує, що права жінок будуть поважатися «в рамках ісламського права».

Рішення відсторонити дівчаток від повернення в школу минулого тижня викликало міжнародний протест, і представник талібів пізніше заявив, що вони повернуться в клас «якомога швидше».

Але поки не ясно, коли дівчатка зможуть повернутися або яка форма освіти буде надана, якщо вони повернуться.

Відповідаючи на питання, чи дійсно Талібан буде відповідати критеріям його офіційного визнання в світовому співтоваристві, пан Хан неодноразово закликав міжнародне співтовариство дати угруповуванню більше часу.

«Поки рано щось говорити», - сказав він, додавши, що він очікував, що афганські жінки в кінцевому підсумку «відстоять свої права».

Боротьба з джихадистами

Не всі вважали Пакистан твердим союзником в боротьбі з джихадистським тероризмом. Багато хто в Сполучених Штатах та інших країнах здавна звинувачують країну в підтримці Талібану.

Після терактів 11 вересня, запланованих в Афганістані, Пакистан позиціонував себе як союзник США в так званій «війні з терором». Але в той же час частина військового та розвідувального відомства країни підтримувала зв'язки з ісламістськими угрупованнями, такими як Талібан.

Г-н Хан сказав, що Пакистан прийме рішення про те, чи визнавати офіційно уряд Талібану поряд з іншими сусідніми державами.

«Всі сусіди зберуться разом і подивляться, як йдуть справи», - сказав він. «Визнавати їх чи ні - буде колективним рішенням».

Читайте також:

  • Таліби оголосили про закінчення війни після взяття Панджшеру.

  • Таліби влаштували "салют" зі зброї на честь захоплення Панджшера — загинули десятки людей.

  • Таліби виступили з фінальною заявою після відступу НАТО з Афганістану.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?