ПАР провела розслідування щодо можливих поставок зброї до Росії — результати
Категорія
Світ
Дата публікації

ПАР провела розслідування щодо можливих поставок зброї до Росії — результати

ПАР провела розслідування щодо можливих поставок зброї до Росії — результати
Джерело:  online.ua

Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса заявив, що незалежне розслідування не виявило жодних доказів того, що країна поставила взброю РФ.

Джерело: Reuters

ПАР не поставляла зброю РФ

У травні посол США в Південній Африці Рубен Бріджіті повідомив місцевим журналістам, що російський вантажний корабель Lady R у грудні забрав зброю з військово-морської бази поблизу Кейптауна.

Звинувачення США створили дипломатичний конфлікт і підняли питання щодо позиції ПАР у війні Росії проти України та занепокоєння можливими санкціями Заходу.

3 вересня Рамафоса звернувся до народу і сказав, що звинувачення завдали шкоди економіці Південної Африки та її позиції у світі.

Комісія виявила відсутність доказів на підтримку твердження про те, що корабель перевозив зброю з Південної Африки, призначену для Росії. Жодного дозволу на експорт зброї не було видано і зброя не експортувалася, — сказав Рамафоса.

Він додав, що корабель пришвартувався на базі, щоб доставити обладнання, яке було замовлено для Національних сил оборони Південної Африки в 2018 році південноафриканською компанією із закупівель озброєнь Armscor.

Президент ПАР сказав, що не може розкрити подробиці вивантаженого обладнання, оскільки це може поставити під загрозу важливі військові операції та життя південноафриканських солдатів.

Якщо розглянути всі питання, жодне зі звинувачень щодо постачання зброї в Росію не підтверджено. Жодна з осіб, які висунули ці звинувачення, не змогла надати жодних доказів на підтримку звинувачень, висунутих проти нашої країни, — сказав Рамафоса.

Чому виник скандал у ПАР

У грудні 2022 року судно Lady R зайшло у порт морської бази Південно-Африканської Республіки поблизу Кейптауна.

Місцева опозиція та посол США згодом заявили, що на корбель завантидили зброю, щоб передати РФ.

У травні Рамафоса створив комісію під керівництвом судді у відставці для розслідування.

У червні у ПАР визнали, що на судні була зброя, проте вантаж призначався збройним силам країни.

Читайте також:

  • ПАР створив комісію для розслідування можливих постачань зброї до Росії

  • У США хочуть покарати ПАР за зміцнення відносин з Росією

  • До Києва з візитом прибув президент ПАР Сиріл Рамафоса

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?