Парламент Албанії проголосує за імпічмент президента
Категорія
Світ
Дата публікації

Парламент Албанії проголосує за імпічмент президента

Парламент Албанії проголосує за імпічмент президента
Джерело:  online.ua

31 травня офіційно стало відомо, що парламент Албанії має намір провести позачергове засідання на наступному тижні, присвячене імпічменту президента країни Іліра Мета через порушення останнім Конституції.

Джерело: інформаційна агенція  АР

Парламент Албанії планує проголосувати за імпічмент президенту

Згідно з останніми даними, засідання відбудеться 9 червня після того, як минулого тижня парламентський комітет дійшов висновку, що президент Ілір Мета порушив 16 статей Конституції перед загальними виборами в Албанії 25 квітня.

Комітет уже ухвалив рішення, що глава держави повинен бути відсторонений від посади за рік до закінчення терміну його повноважень.

Варто звернути увагу на те, що для імпічменту Мети потрібно більшість у дві третини голосів, проте у правлячих соціалістів немає достатньої кількості місць в парламенті, щоб подолати цей поріг.

Однак якщо народні обранці проголосують за його відсторонення від посади, остаточне рішення протягом трьох місяців повинен схвалити Конституційний суд Албанії.

За словами самого президента країни, парламент наразі знаходиться у перехідному періоді після виборів і тому не має права проводити таке розслідування.

Окрім того, Ілір Мета накинувся із звинуваченнями на прем'єр-міністра Еді Раму. Він стверджує, що останній керує "клептократичним режимом" і зосереджує в своїх руках всі законодавчі, адміністративні і судові повноваження.

"Президент Албанії має здебільшого символічні повноваження, але водночас має деяку владу над судовою системою і збройними силами. Роль президента вважається аполітичною, але Мета регулярно вступає в конфлікти з урядом Еді Рами", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?