Пашинян знову очолив уряд Вірменії після кризи й перевиборів
Категорія
Світ
Дата публікації

Пашинян знову очолив уряд Вірменії після кризи й перевиборів

Пашинян знову очолив уряд Вірменії після кризи й перевиборів
Джерело:  online.ua

Вірменський уряд у понеділок, 2 серпня, офіційно очолив Нікол Пашинян, який ще кілька місяців тому був вимушений під тиском протестів піти у відставку з цієї ж посади.

Джерело: arminfo

За оприлюдненими даними, у згаданий день вірменський президент Серж Саркісян підписав указ про призначення Пашиняна. Його висунула офіційним кандидатом фракція “Громадянський договір”, яка стала парламентською більшістю за підсумками виборів.

Пашиняна було висунуто відповідно статті 149-ї Конституції і статей 8-й і 140-й конституційного закону “Регламент Національних Зборів”.

Передбачається, що новий склад уряду буде сформовано у перші 15 днів після призначення прем’єра. Останній повинен запропонувати міністрів та віцепрем’єрів президенту Вірменії на узгодження.

Пізніше, у перші 20 днів після формування нового уряду, його голова звертається до парламенту з новою програмою. Депутати мають за сім днів підтвердити програму.

Відставка Пашиняна

Прем’єр, який наразі зберіг посаду, пішов з неї наприкінці квітня 2021 року. Цьому передували багатотисячні акції протесту у Вірменії та звинувачення у капітуляції на шкоду національних інтересів у поновленій війні з Азербайджаном.

Пашинян у день відставки повідомив, що залишає посаду прем’єра Вірменії заради проведення парламентських виборів, які призначили на 20 червня. До результатів виборів Пашинян продовжить виконувати обов’язки прем’єра. Політик запевнив, що готовий і далі продовжити керувати Вірменією, але якщо так вирішить народ на голосуванні.

Проти Пашиняна активно виступали військовослужбовці та командування збройних сил. Вони критикували його за провал у війні за Нагірний Карабах та звільнення офіцерів з Генштабу республіки.

Водночас сам Пашинян скликав людей на вулиці для демонстрації своєї підтримки як голови уряду. Ці мітинги також відзначили багаточисельністю учасників.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?