Пентагон і НАТО відреагували на рішення Кремля заблокувати Керченську протоку
Категорія
Політика
Дата публікації

Пентагон і НАТО відреагували на рішення Кремля заблокувати Керченську протоку

Пентагон і НАТО відреагували на рішення Кремля заблокувати Керченську протоку
Джерело:  online.ua

Пентагон і НАТО стурбовані рішенням Росії заблокувати Керченську протоку до кінця жовтня 2021 року. У Міноборони США і в Північноатлантичному альянсі вважають, що це чергова спроба Кремля дестабілізувати Україну.

Джерело: пресслужба  Пентагону

Прессекретар Пентагону Джон Кірбі, коментуючи рішення Росії перекрити Керченську протоку, вимагає, щоб Росія припинила переслідування судів в Чорному морі і нарощування сил уздовж кордону з Україною і в окупованому Криму. Кірбі нагадав, що США підтримують суверенітет і територіальну цілісність України в міжнародно визнаних кордонах, включаючи її територіальні води.

"Наші військові кораблі регулярно діють в Чорному морі і ця практика буде продовжена. Ми закликаємо Росію припинити переслідування кораблів в цьому регіоні і повернути на бази сили, розгорнуті поблизу кордону України і на окупованій українській території", - заявив Кірбі.

Реакція НАТО на блокування Росією Керченської протоки

Офіційна представниуя НАТО Оана Лунгеску назвала рішення Росії про обмеження доступу в райони Чорного моря невиправданим кроком і частиною дестабілізуючої поведінки Росії. Лунгеску закликала Росію гарантувати вільний доступ до українських портів в Азовському морі і забезпечити свободу судноплавства.

"Ми стурбовані повідомленнями про те, що Росія планує обмежити доступ до частин Чорного моря і Керченської протоки. Це було б невиправданим кроком і частиною більш широкої моделі дестабілізуючого поведінки Росії. Ми закликаємо Росію забезпечити вільний доступ до українських портів в Азовському морі і надати свободу судноплавства ", - прокоментувала ситуацію Лунгеску в Twitter.

Реакція України на блокування Росією Керченської протоки

У МЗС України вважають, що це рішення Росії свідчить про те, що Москва зважилася на посилення ескалації в морі на тлі триваючого нарощування своєї військової присутності вздовж кордону з Україною на суші. Офіційний Київ вимагає негайно скасувати рішення про незаконне закриття окремих акваторій Чорного моря.

"Цей крок є грубим порушенням права на свободу судноплавства, гарантованого Конвенцією ООН з морського права. Відповідно до Конвенції, Російська Федерація не повинна перешкоджати або заважати транзитного проходу через міжнародний протоку до портів в Азовському морі. Поведінка російської сторони вказує на відсутність будь-яких намірів з її боку відмовитися від продовження агресії проти України з використанням військових і гібридних методів ", - сказано в повідомленні українського відомства.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?