Переговори про перетин кордонів ЄС довелося починати заново — Дещиця
Категорія
Україна
Дата публікації

Переговори про перетин кордонів ЄС довелося починати заново — Дещиця

Переговори про перетин кордонів ЄС довелося починати заново —  Дещиця
Джерело:  online.ua

Епідемія коронавірусу змусила європейських чиновників по-новому оцінити можливості іноземців відвідувати країни ЄС. За словами посла України в Польщі Андрія Дещиці, переговори про можливість українців відвідувати ЄС довелось починати "з нуля".

Джерело: прямий ефір телеканалу "Дом". 

Посол зазначив, що вважає еталонним варіант такого ж кордону між Україною та Польщею, як польсько-європейський кордон, коли пропускні пункти та інші перешкоди зведені до мінімуму і потрапляння в іншу країну визначається за дорожніми знаками.

Дещиця відзначив, що кількість пунктів пропуску між обома країнами вважає недостатньою, він порівняв нинішню ситуацію між сусідніми державами з періодом польсько-німецьких відносин у період, коли Польща ще не була членом Європейського союзу:

"Тоді на кордоні між Польщею і Німеччиною було 48 пунктів пропуску. А на нашому українсько-польському кордоні лише 8 прикордонних пунктів. Це в 6 разів менше. Тому потрібно збільшити кількість переходів, будувати нові переходи. І тоді у два рази швидше проходиш кордон", — сказав він.

Зважаючи на недостатню кількість пропускних пунктів, наявна проблема утворення черг. Та в свою чергу тягне за собою погіршення якості обслуговування. Тут немалу роль відіграє людський фактор.

"Це питання культури. Культури поводження з громадянами, які перетинають кордон. Потрібно просто працювати з цими людьми, які обслуговують", — продовжив посол.

Необхідність оцифрування процесу перетину кордону

Серед найближчих планів він також зазначив необхідність автоматизації та оцифрування процесу перетину кордону. Насамперед - щоб пришвидшити процедуру. Адже станом на сьогодні вся ця робота закріплена за прикордонниками, які перевіряють наявність всього пакету документів, дійсність віз, а також проводять огляд речей на наявність заборонених предметів.

Посол зазначив, що після гострої фази пандемії переговори щодо дозволу на перетин кордонів громадянами довелося починати "з нуля".

"Ця пандемія мене відкинула на 5-6 років назад, коли ми вели переговори про безвізовий режим України з Європейським Союзом. Зараз починаємо знову переконувати, що все буде нормально", — резюмував Дещиця.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?