Перша смерть від нового штаму коронавірусу Arcturus: що про нього відомо
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Перша смерть від нового штаму коронавірусу Arcturus: що про нього відомо

Перша смерть від нового штаму коронавірусу Arcturus: що про нього відомо
Джерело:  online.ua

Новий варіант коронавірусу XBB.1.16 під назвою Arcturus, який хвилює експертів у всьому світі, забрав перше життя. Це сталося 19 квітня у Таїланді.

Джерело: Independent

Перший летальний випадок

Згідно з заявою генерального директора Департаменту медичних наук у Таїланді, Супакіта Сірілака, чоловік похилого віку, який помер від нового субваріанту вірусу, був іноземцем. У зв'язку з тим, що він мав проблеми зі здоров'ям, можливо, що його смерть не була викликана безпосередньо тяжкістю цього підваріанту вірусу, а скоріше впливом інших факторів ризику.

Департамент медичних наук у Таїланді оголосив, що вже зафіксовано 27 випадків зараження новим субваріантом вірусу Arcturus. Вірусолог Йонг Повораван, відомий у медичних колах, висловив думку, що Arcturus може стати домінуючим субваріантом у Таїланді.

Протягом 9 – 15 квітня кількість пацієнтів, госпіталізованих з цим підвидом вірусу, збільшилась в 2,5 раза порівняно з попереднім тижнем. Ситуація потребує уваги і можливо, будуть необхідні додаткові заходи для зниження поширення цього вірусу в Таїланді та за її межами.

Що відомо про підвид Arcturus

У той час як рівень захворюваності на COVID-19 знижується, Всесвітня організація охорони здоров’я стежить за новим варіантом COVID-19. Субваріант омікрону XBB.1.16, відомий як Arcturus, був внесений ВООЗ до списку варіантів, що знаходяться під моніторингом, з 22 березня. Експерти кажуть, що він має вищий рівень передачі, ніж попередні штами, але не виглядає більш небезпечним.

Це спричиняє збільшення кількості випадків у деяких частинах світу, включаючи Індію. Однією новою особливістю випадків, спричинених цим варіантом, є те, що він викликає кон’юнктивіт або почервоніння та свербіж очей у молодих пацієнтів, – розповів Метью Біннікер, директор лабораторії клінічної вірусології в клініці Майо.

Штам XBB.1.16 вже зафіксували у 29 інших країнах, зокрема у Сінгапурі, Австралії, Великій Британії та США. Новий підвид Омікрону спричинив спалах захворювання в Індії, тому уряд повернув деякі карантинні обмеження.

Вчені виявили, що Arcturus майже в 1,2 раза заразніший за субваріант XBB.1.5 "Кракен", який дотепер був найбільш заразним.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?