Перший референдум в Україні присвятять війні на Донбасі
Категорія
Політика
Дата публікації

Перший референдум в Україні присвятять війні на Донбасі

Перший референдум в Україні присвятять війні на Донбасі
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський оголосив про проведення в майбутньому загальнодержавного референдуму, питанням якого стане ситуація у зоні бойових дій на сході.

Джерело: пресконференція президента

За його словами, сьогодні саме події на Донеччині та Луганщині залишаються найголовнішими для всієї держави. Країна чекає на закінчення війни, деокупацію від російської присутності, повернення усіх полонених.

“Впевнений, що через деякий час поділимося нашими планами щодо завершення війни. І представимо суспільству референдум саме з такою тематикою. Це може бути один із планів, якщо не спрацюють інші”, - наголосив Зеленський.

Він має на увазі референдум з приводу врегулювання - такий собі “план Б” на випадок, коли залишаться нереалізованим головні поточні наміри.

В цілому політик нагадав про можливість для населення піднімати різноманітні проблеми завдяки референдумам - це дозволить вирішувати найголовніші з них.

“Цю можливість ініціювання ми надали законом про референдум. Але це тільки частина. Адже формат можуть запропонувати самі українці, і я там буду лиш технічно виконувати свою роботу”, - стверджує президент.

Водночас він зауважив, що до факту проведення референдумів необхідно ставитися з обережністю. Більш масовими вони мають бути на місцевому рівні, а можливість для проведення регіонального плебісциту також буде затверджено у законодавстві.

Референдуми в Україні

Зеленський підписав законопроєкт про народовладдя на початку квітня 2021 року. Він дозволяє організовувати загальноукраїнські референдуми з одним єдиним питанням та в умовах, коли одночасно не проходять вибори.

“Не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання, що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права; питання щодо скасовування чи обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина; питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету та територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці.

Не можуть виноситися на референдум і питання податків, бюджету, амністії, а також ті, що перебувають у віданні органів правопорядку, прокуратури чи суду”, - резюмували тоді в Офісі президента.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?