Зеленський підписав закон про всеукраїнський референдум
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський підписав закон про всеукраїнський референдум

Зеленський підписав закон про всеукраїнський референдум
Джерело:  online.ua

Український президент Володимир зеленський поставив підпис на законопроєкт під номером 1135-ІХ, який вводить у законодавство можливість проведення всенародних референдумів.

Джерело: Офіс президента

Закон “Про всеукраїнський референдум” ініціював сам державний лідер, народні депутати Верховної Ради підтримали його 21 січня. Зазначається. що таким шляхом політик намагався надати українцям можливість без політиків вирішувати питання державного рівня.

Активними учасниками розробки законопроєкту стали громадські організації, академічна спільнота. Під час цих процесів були враховані висновки Венеціанської комісії, а також практика проведення референдумів у європейських країнах.

“Всеукраїнський референдум є формою безпосередньої демократії в Україні, способом здійснення влади безпосередньо Українським народом, що полягає у затвердженні громадянами України рішень шляхом голосування у випадках і порядку, встановлених Конституцією України та Законом України “Про всеукраїнський референдум”, - говориться у документації.

За проєктом закону, об’єктами референдумів можуть стати зміни до Конституції безпосередньо у І, ІІІ, XIII розділи, а також питання територіальних змін за умови збереження територіальної цілісності, втрату чинності різних законів чи окремих їх пунктів.

“Не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання, що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права; питання щодо скасовування чи обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина; питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету та територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці. Не можуть виноситися на референдум і питання податків, бюджету, амністії, а також ті, що перебувають у віданні органів правопорядку, прокуратури чи суду”, - резюмували на Банковій.

Передбачається, що лише одне питання виноситиметься на референдум. Також його не можна організовувати одночасно з виборами.

Рішення, ухвалене завдяки всенародному голосуванню, можна змінити виключно шляхом проведення такого ж самого голосування, однак не раніше за три роки після першого.

Референдум з питань, які раніше не підтримали, можна провести не раніше за один рік після оголошення результатів голосування.

“Тепер українці на практиці будуть залучені до ухвалення важливих для країни рішень, а влада буде змушена дослухатися до волі народу”, - додав Зеленський.

На Банковій стверджують, що таким чином населення зможе висловлювати свою єдину та офіційну позицію без посередництва політиків.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?