Петиція про демобілізацію військових через 18 місяців служби зібрала необхідні голоси
Категорія
Україна
Дата публікації

Петиція про демобілізацію військових через 18 місяців служби зібрала необхідні голоси

Петиція про демобілізацію військових через 18 місяців служби зібрала необхідні голоси
Джерело:  online.ua

Петиція з закликом надати військовослужбовцям право звільнитися через 18 місяців після мобілізації набрала понад 25 тисяч необхідних голосів. Тепер її має розглянути президент Володимир Зеленський.

Джерело: сайт петицій

Петиція про демобілізацію після 18 місяців служби

Автором петиції є народний депутат Олексій Гончаренко. Він зазначає, що у Верховній Раді вже зареєстрований законопроєкт (№9142), який пропонує, щоб громадяни України мали право на звільнення через півтора року після мобілізації, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу.

Також законопроєкт пропонує надати відстрочку від призову на п’ять років для тих, хто демобілізований та відслужив максимальний термін служби за призовом під час мобілізації.

На думку нардепа, невизначеність термінів служби призводить до погіршення морально-психологічного стану військових.

Слід особливо врахувати, що після початку повномасштабного вторгнення першими прийшли в армію добровольці й ті, хто не збирався ухилятися від повісток. Виходить, що держава та суспільство могли покластися на цих людей для свого захисту – натомість, ці люди, без чітко прописаних прав і термінів служби, наразі не можуть покластися на державу та суспільство.

Гончаренко підсумував петицію закликом до президента звернутись до Верховної Ради, щоб невідкладно розглянути законопроєкт і встановити терміни для демобілізації.

Мобілізація в Україні

Загальна мобілізація в Україні триває з 24 лютого 2022 року. Наразі воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні продовжили до 20 травня 2023 року.

29 липня 2022 року постановою Верховної Ради від мобілізації звільнили громадян, які втратили близьких родичів під час ООС і воєнного стану.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?