Під Іловайськом росіяни добивали поранених бійців АТО, - полковник Стеблюк
Категорія
Події
Дата публікації

Під Іловайськом росіяни добивали поранених бійців АТО, - полковник Стеблюк

Під Іловайськом росіяни добивали поранених бійців АТО, - полковник Стеблюк
Джерело:  online.ua

Під час боїв під Іловайськом в серпні 2014 року росіяни добивали поранених українських військових.

Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповів полковник Всеволод Стеблюк.

Зокрема, він розповів, чому не побоявся піти на переговори з росіянами.

"Хотілося, щоб все припинилося. Цей страх, безвихідь припинилися. Думав: пристрелять — то хоч не буду мучитись. Не треба буде дивитися, як інші гинуть. Не треба буде боятися потрапити в полон, якого б все одно не переніс… Яка різниця – там помирати чи тут? Хіба в тому, що тут хоч без приниження помирати… Тому і вирішив: піду. Зняв тоді бронежилет, каску… Все зняв, аби напевно вже… Але все ж таки була маленька надія – заради хлопців… Ну і вдома ж чекали…Надія, правда, була малююююсенька… Особливо після того, як побачив, що вони наших поранених дострілюють. Їздять на БМП – і добивають…", - заявив полковник.
 
За його словами, добивали українських військових росіяни.
 
"А ми ж їм тоді ледь не здалися. Дивимося: їде БМП з білим прапором. Я думаю: о, це ж поранених, мабуть, збирають. Кажу: Мішка, махай прапором чи чим там!.. А тоді дивимося – вони ближче під’їхали, розстріляли. По комусь ще гусеницями прокотилися… Я своїм тоді й кажу: так, всі померли, все… Це тут добивають… Лежимо тихо!.. Гранати повитягали, підготувалися…", - згадує Стеблюк.
 
Він додав, що гранати дістали для того, щоб бойовики не взяли в полон.
 
"Ну і щоб якщо тільки підійдуть на відстань, щоб дострілювати можна було – хоч кількох з собою прихопити. Зброю ми ще раніше закопали. Закопали, бо знали: важливо, щоб при будь-яких розкладах вона ворогу не дісталася", - сказав полковник.

Читайте також: Росіяни втратили в Іловайську більше людей, ніж ми - герой АТО
 
"Вийти шансів не було. Поранених би ми на собі не витягли. Здорові хлопці он виходили по 4 дні, а то й по тижню-два блукали. То куди з пораненими?.. Воно ясно було, що ніхто нікуди виходити не буде. Що робити? Я СМСку дружині скинув з координатами, вона в Генштаб передала. Кажу: організовуйте якось евакуацію. Тут страшне, тут поранені, тут загиблі. Домовляйтесь з Міжнародним Червоним Хрестом…", - розповів він.
 
На той момент у нього було 8 поранених.
 
"І дев’ятий – там, на місці. Діма Головатий. Вилетів з КрАЗа, з понтонника, коли ракета попала. З тих поранених двоє було тяжких, думав, не виживуть… Але вижили всі. Це було страшно – лежати і чути, як добивають… Ми спочатку чули, як дострілювали в дальній зеленці. Лежиш – і чуєш: бах… бах… Одиночні постріли. Ну ясно, що так ніхто в бою не стріляє. Це тільки вже добивали…", - відмітив Стеблюк.
 
"Хоча вони, росіяни, теж різні були. Ми коли їздили і своїх поранених збирали, підібрали танкіста. А в нього ноги перев’язані. Питаю: хто перев’язав? Сам, — каже. Як? Та, — каже, — їхали на броні росіяни, під’їхали, подивились, кинули перев’язочний пакет – і поїхали собі. Не добили, не знущались…Вони багатьох забирали. Кажуть, що дострілювали лише тяжких. Кого не можна було погрузити, хто сам не міг іти – тих на місці дострілювали… Таке хлопці розказували", - додав він.

Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Полковник Стеблюк: У нас давно немає сумнівів, хто винен в Іловайській трагедії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?