Північний потік-2 майже зірваний: Газпром вже підраховує мільйонні збитки
Категорія
Світ
Дата публікації

Північний потік-2 майже зірваний: Газпром вже підраховує мільйонні збитки

Північний потік-2 майже зірваний: Газпром вже підраховує мільйонні збитки
Джерело:  online.ua

Будівництво "Північного потоку-2", який дозволить Москві поставляти газ в Європу в обхід України, затягується і з кожним місяцем стає дорожче. Причиною тому стала відмова Данії видати дозвіл на будівництво російського газопроводу. В "Газпромі" підрахували, що затримка будівництва потягне за собою додаткові витрати в кілька сотень мільйонів євро. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на DW.

Відомо, що Росія хотіла почати поставки природного газу в ЄС через "Північний потік-2" до кінця 2019 року. Але через відмову Данії ці терміни зірвані. Через затримку будівництва газопровід, який вже коштує понад дев'ять мільярдів євро, стає все дорожче. При цьому в Данії поки не називають термінів, коли буде видано дозвіл на те, щоб ділянку "Північного потоку-2" був прокладений через виняткову зону цієї країни.

Однією з причин відмови Данії від видачі дозволу на "Північний потік-2" є турбота про екологію. У Датському енергетичному агентстві повідомили, що DEA попросило компанію Nord Stream 2 AG надати оцінку при прокладанні ділянки "Північного потоку-2" на південний схід від острова Борнхольм і супроводити цю оцінку заявкою на будівництво в цьому районі. Як пояснили в агентстві, це прохання було викликано тим, що DEA зобов'язана подбати про те, щоб дозвіл на будівництво було видано на найоптимальніший маршрут в плані безпеки і охорони навколишнього середовища.

"На даний момент неможливо сказати, скільки часу займе цей процес. Це залежить, в числі іншого, від результатів можливих подальших консультацій з іншими країнами в контексті Конвенції Еспо", - пояснили в прес-службі DEA.

Там підкреслили, що 28 червня компанія Norstream 2 AG відкликала початкову заяву, подану в 2017 році, про прокладання "Північного потоку-2" через територіальні води країни на південь від Борнхольму, а DEA в даний час розглядає дві інших заяви Nodstream 2 AG, і даний процес буде завершений, як тільки буде проведена оцінка впливу на навколишнє середовище, а також аспектів, пов'язаних з безпекою.

Слід нагадати, "Північний потік-2" є спірним проектом, який критикують і підтримують в Євросоюзі одночасно. Зокрема, на його стороні стоїть уряд Німеччини. Проти нього виступає також офіційний Київ і США. Останні неодноразово стверджували, що ініціатива є небезпечною для цілого континенту.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з фінським колегою Саулі Нііністьо торкнувся теми російського проекту "Північний потік-2". Він зазначив, що цей проект є загрозою для всієї Європи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?