Північний потік-2 запрацює за кілька днів — Лавров
Категорія
Світ
Дата публікації

Північний потік-2 запрацює за кілька днів — Лавров

Північний потік-2 запрацює за кілька днів — Лавров
Джерело:  online.ua

Російський газопровід «Північний потік-2», який Росія збудувала в обхід України, почне працювати вже за кілька днів. Про це заявив глава МЗС Російської Федерації Сергій Лавров. 

Джерело: “Інтерфакс”.

«Він («Північний потік – 2», – ред.) добудований буде через кілька днів, працювати почне», – сказав Лавров.

Зазначимо, що Росія прагне якнайшвидше запустити роботу газопроводу. Так, 2 вересня голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що перші поставки по "Північному потоку 2" можуть бути здійснені в опалювальному сезоні 2021 року.

У той же час німецька газета Frankfurter Allgemeine Zeitung вважає, що російському монополісту доведеться продати «Північний потік-2», щоб він відповідав Газовій директиві Євросоюзу.

Завершення будівництва “Північного потоку-2”

У Балтійському морі провели зварювання останньої труби другої нитки газопроводу "Північний потік-2”, заявили в пресслужбі компанії-оператора газопроводу Nord Stream 2 AG.

Зазначається, що 6 вересня працівники трубоукладальної баржі "Фортуна" здійснили зварювання останньої труби другої нитки газопроводу "Північний потік - 2", після чого труба під номером 200 858 буде занурена на дно Балтійського моря в водах Німеччини.

Наступним кроком стане стиковка секції газопроводу, що йде від берега Німеччини, з секцією, що тягнеться з вод Данії. Потім в компанії планують провести пусконалагоджувальні роботи по другій нитці. В експлуатацію газопровід збираються ввести до завершення поточного року.

Юридичні аспекти запуску “Північного потоку-2”

Нагадаємо, що Вищий земельний суд Дюссельдорфа 25 серпня виніс рішення проти Nord Stream 2 AG, оператора газопроводу "Північний потік-2", який оскаржував рішення про підпорядкування трубопроводу газовій директиві ЄС.

Відповідно до рішення суду, "Північний потік-2" повинен відповідати нормам Третього енергопакета Євросоюзу.

Тепер для Nord Stream 2, дочірньої компанії "Газпрому", зміняться три умови введення трубопроводу в експлуатацію. Перша: вона не може бути компанією-оператором "Північного потоку-2", тож доведеться створити нову, причому незалежну від "Газпрому", компанію. Це пов’язане з тим, що Третій енергопакет вимагає дотримуватися принципу "анбандлінгу" - транспортуванням газу не повинна займатися компанія, яка його видобуває і продає.

Значні збитки може завдати проєкту інша вимога - забезпечити доступ третіх компаній до нового газогону, наприклад, приватним російським компаніям. На практиці це правило може привести до того, що новий оператор "Північного потоку-2" буде змушений тримати до половини потужностей труби порожніми - для інших потенційних клієнтів. Нарешті, газопроводу доведеться підкоритися додатковому контролю над тарифами на транспортування газу територією Німеччини, який встановлює німецький регулятор.

Читайте також:

  • Експерт пояснив, як частковий запуск Північного потоку-2 вдарить по Україні.

  • Експерт пояснив, хто може похитнути монополію Газпрому.

  • В Міненерго оцінили масштаби економічної загрози Україні від Північного потоку-2.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?