В Міненерго оцінили масштаби економічної загрози Україні від Північного потоку-2
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Міненерго оцінили масштаби економічної загрози Україні від Північного потоку-2

В Міненерго оцінили масштаби економічної загрози Україні від Північного потоку-2
Джерело:  online.ua

У Міністерстві енергетики зверну увагу на надзвичайні економічні втрати України від запуску російського “Північного потоку-2” навіть в умовах, коли транзит з РФ до Євросоюзу буде збережено.

Джерело: Інтерфакс-Україна

За словами міністра Германа Галущенка, обсяги транзиту в цілому можуть скоротитися до 18 мільярдів кубометрів палива. Згідно з офіційними підсумками 2020 року, кількість газу, яке через українську ГТС поставили до європейських країн з Росії сягнуло майже 56 мільярдів кубометрів.

Посадовець нагадав, що російський режим вже неодноразово використовував свої газові потужності як політичну зброю на міжнародній арені. Головна проблема - це монопольний статус “Газпрому” у питанні експорту ресурсів.

Галущенко відзначив, у разі доступу інших компаній до газу та застосування повною мірою Третього енергопакета, ситуація могла б розгортатися інакше. Утім, “коли монополія очевидна, це величезна проблема з точки зору можливої втрати транзиту. І не лише для нас, а й для Європи”.

У разі запуску трубопроводу транзит через українську ГТС може за критичної ситуації знизитися до 15 мільярдів кубометрів. Це говорить про умови, в яких “ми не зможемо навіть утримувати нашу ГТС”.

Наразі в Міненерго володіють розрахунками на різні випадки завантаженості “Північного потоку-2” після запуску. Навіть якщо його потужності використають лише на половину, це скоротить український транзит до згаданих вище 18 мільярдів кубометрів на рік.

Міністр уточнив, що наразі українська сторона веде переговори з Туреччиною для забезпечення населення газом у разі скорочення транзиту. Уряд має водночас із цим невідкладно збільшувати власний видобуток, оскільки в Україні продовжується тенденція на скорочення виробництва. У 2021 році показники впали вже на 5%.

“На жаль, цьому є об’єктивні пояснення, зокрема виснаження родовищ. Але чому не розвиваємо нові, де знаємо точно, що газ є?”, резюмував Галущенко.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?