Україна озвучила неочікувану пропозицію Росії щодо газу
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна озвучила неочікувану пропозицію Росії щодо газу

Україна озвучила неочікувану пропозицію Росії щодо газу
Джерело:  online.ua

Рішення німецького суду, яким обмежили право російському Газпрому використовувати газопровід Північний потік-2, є довгоочікуваним і дуже важливим для України. Глава ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон пояснив наслідки цього рішення для України і розповів, як Київ має намір ним скористатися.

Джерело: Facebook Макогона

Керівник "Оператор ГТС України" пояснив, що за рішенням суду Німеччини Північний потік-2 зможуть використовувати тільки за правилами газової директиви ЄС, які передбачають, що власник труби не може бути постачальником газу по цій трубі. Макогон підкреслив, що в таких умовах Україна зможе запропонувати свої послуги з управління "Північним потоком-2", як незалежний від "Газпрому" оператор.

"Запропонуємо наші послуги з управління "Північним потоком-2" як реально незалежний від РФ оператор ГТС", - відповів Макогон на питання про те, які наслідки можуть бути у рішення суду в Німеччині.

Суд Німеччини обмежив право Газпрому використовувати Північний потік-2

25 серпня Вищий земельний суд Дюссельдорфа прийняв гучне рішення по російському газопроводу Північний потік-2, за яким Росія має намір постачати газ в Європу в обхід України. За рішенням суду, компанія-оператор Nord Steam 2 повинна стати незалежною від російського газового монополіста - компанії Газпром.

Більш того, суд постановив, що 50% пропускної здатності газопроводу повинні бути доступними для інших постачальників, а це значить, що газопровід може бути використаний Газпромом тільки наполовину.

Реакція Кремля на рішення суду Німеччини

Спікер Кремля Дмитро Пєсков вже прокоментував поразку компанії Nord Stream 2 в німецькому суді. Він заявив, що компанія-оператор Nord Steam 2 повинна сама визначати подальші кроки.

"Скоріше, це корпоративне питання. Все-таки сама компанія повинна приймати рішення про подальші дії", - заявив представник Кремля.

У Nord Stream 2, кажучи про рішення суду не звільняти Північний потік-2 від положень газової директиви ЄС, заявили, що оцінять судове рішення, але не уточнили, як воно відіб'ється на завершення будівництва газопроводу, його запуск і початок поставок газу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?