Політолог назвав головне досягнення Зеленського на переговорах з Меркель
Категорія
Політика
Дата публікації

Політолог назвав головне досягнення Зеленського на переговорах з Меркель

Політолог назвав головне досягнення Зеленського на переговорах з Меркель
Джерело:  online.ua

Переговори канцлера Німеччини Ангели Меркель і українського лідера Володимира Зеленського стали головною політичною подією перед Днем Незалежності і Кримським самітом. Політологи вважають, що вони завершилися на користь України.

Джерело: Україна 24

Український політолог і політик, директор приватного підприємства "Інститут глобальних стратегій" Вадим Карасьов вважає, що на цих переговорах Зеленському вдалося достукатися до Меркель. Експерт звертає увагу на те, що президент України рішуче протистояв Меркель, завдяки чому вона змінила свою первісну позицію, з якою їхала до Києва.

"Зеленський достукався, я б навіть сказав, докричався до Меркель і позиції Заходу. Це стосується двох питань. Перше, спочатку Меркель не говорила про те, що" Північний потік-2 " є геополітичною зброєю, це було як комерційний проєкт. Тепер це вже констатація, що "Північний потік-2" має серйозну геополітичну складову. Друге, чи не вперше більш-менш чітко Меркель сказала про те, що Росія є стороною конфлікту (на Донбасі - ред.). І як я зрозумів з цього контексту заяви Меркель, вона повністю підтримує позицію України не вести прямі переговори з так званими "республіками". Це чи не в перший раз так сказано чітко ", - пояснив головні підсумки переговорів політолог.

Він підкреслив, що це дуже важливі заяви Меркель для України, оскільки саме такою буде і позиція США. Політолог переконаний, що аналогічні заяви зробить і американський лідер Джо Байден після переговорів з Зеленським в Білому домі 31 серпня.

Переговори Меркель і Зеленського - про що домовилися

Переговори Меркель і Зеленського тет-а-тет тривали близько години. Вони були присвячені двум темам - Донбасу і Північному потоку-2.

Після переговорів на брифінгу Меркель заявила і про необхідність нормандського саміту, і що найважливіше - назвала Росію стороною конфлікту. Також вона підтримала жорстку позицію Києва щодо відмови сідати за стіл переговорів з бойовиками ОРДЛО, на чому наполягає Москва.

Що стосується газових питань, то Меркель запевнила, що буде протидіяти санкціями агресії Росії, якщо Путін задумає використовувати газ як зброю проти України.

Також Меркель виправдалася за те, що Німеччина не на вищому рівні буде представлена на Кримському саміті. Вона запевнила, що її відсутність на Кримської платформи не свідчить про бажання догодити Росії, а заміна представника Німеччини пов'язана тільки з подіями в Афганістані.

Зеленський в свою чергу публічно висунув вимогу, щоб Німеччина і Франція натиснули на Путіна і вивели переговорний процес по Донбасу з глухого кута. Також він дав зрозуміти, що не вірить ні в які обіцянки, оскільки на сьогоднішній день Україна має лише триваючий конфлікт на Донбасі і неконструктивну позицію Росії

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?