Зеленський озвучив Меркель жорстку вимогу по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський озвучив Меркель жорстку вимогу по Донбасу

Зеленський озвучив Меркель жорстку вимогу по Донбасу
Джерело:  online.ua

22 серпня в Києві відбулися переговори канцлерки Німеччини Ангели Меркель і президента України Володимира Зеленського. На порядку денному були дві ключові теми - Донбас і Північний потік-2. Після зустрічі український лідер виступив із заявою, в якій закликав Меркель натиснути на Росію і главу Кремля Володимира Путіна.

Джерело: брифінг Меркель і Зеленського

Після обговорення Донбасу Зеленський публічно нагадав Меркель про позицію Києва - це встановлення режиму припинення вогню, обмін полоненими, відкриття КПВВ і доступ на окуповану територію представників Червоного хреста.

Він закликав Німеччину і Францію, які є учасниками нормандського формату, докладати активних зусиль, щоб домогтися прогресу по Донбасу від Путіна.

"Україна, Німеччина і Франція мали консолідовану позицію щодо плану мирного врегулювання, який повинен бути заснований на кластерах. Наша позиція про необхідність саміту нормандської четвірки незмінна. Поки відсутній прогрес, тиск на Російську Федерація повинен зберігатися. Ми хочемо бачити тут дуже активні зусилля наших партнерів ", - заявив Зеленський.

Що сказала Меркель по Донбасу

Канцлерка Німеччини визнала, що прогрес по Донбасу відсутній. Що важливо, вона назвала Росію учасником конфлікту і запевнила, що вважає правильним відмову офіційного Києва сідати за стіл переговорів з ватажками бойовиків ОРДЛО, якими керує Кремль.

Меркель вважає, що зустріч в нормадському форматі на вищому рівні повинна відбутися якомога швидше. Але для її проведення, як зазначила канцлерка ФРН. потрібно виробити чіткий порядок денний.

"Якщо ми зможемо розробити порядок денний, то це можливо. Є такі проблеми з мінськими домовленостями, які не здійснено, наприклад відкриття КПВВ. Але ТКГ повинна працювати", - підсумувала Меркель.

Переговори Зеленського і Меркель

Попередня зустріч двох державних лідерів відбулася місяць тому - 12 липня. Тоді вони обговорювали завершення будівництва "Північного потоку-2", який Київ і багато країн Європи називають повноцінної загрозою національній безпеці України. Меркель тоді заявила, що Україна повинна залишатися транзитером газу навіть після запуску скандального газопроводу.

Одночасно з цим лідери України та ФРН обговорювали поточну ситуацію на Донбасі, в цілому процес врегулювання війни, яку веде Росія проти України вже восьмий рік. На пресконференції тоді Меркель заявила, що чекає від Києва реалізації так званої "формули Штайнмаєра".

Політичні експерти обговорюють кілька версій щодо плану Меркель на переговори із Зеленським. Вони не виключають, що Меркель може запропонувати Зеленському якийсь альтернативний проект політичної реалізації мінських домовленостей. Публічно про це лідери України та ФРН за підсумками зустрічі віч-на-віч не повідомили.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?