Зеленський зробив Меркель подарунок за підтримку України
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський зробив Меркель подарунок за підтримку України

Зеленський зробив Меркель подарунок за підтримку України
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський нагородив канцлерку ФРН Ангелу Меркель вищою державною нагородою України - Орденом Свободи. Він подякував їй на багаторічну підтримку України під час візиту до Києва, який Меркель здійснює в останній раз в статусі канцлерки Німеччини.

Джерело: пресслужба ОПУ

Перед врученням нагороди Меркель Зеленський подякував їй за тверду підтримку України в ключових питаннях. Президент підкреслив, що її візит до Києва напередодні 30-ї річниці Незалежності України та першого саміту Кримської платформи "дуже важливий".

"У вересні Німеччина обиратиме нового канцлера. Особисто я переконаний, що пані Меркель залишиться активним учасником політичного життя Німеччини і Європи. Але знайте, що в будь-якому випадку, в будь-якому статусі і в будь-який час ви завжди є і будете бажаним гостем в Україні. Спасибі ", - звернувся Зеленський до Меркель.

Переговори Меркель і Зеленського - про що домовилися

Візит Меркель до Києва розпочався з покладання квітів до меморіалу Вічної Слави на могилі Невідомого солдата. Після цього вона провела переговори віч-на-віч з українським лідером Володимиром Зеленським. Вони тривали близько години і стосувалися двох ключових тем - Донбасу і Північного потоку-2.

По завершенню переговорів канцлерка ФРН і президент України дали спільний брифінг. На ньому Зеленський публічно вимагав від Німеччини і Франції натиснути на Кремль і його очільника Володимира Путіна, щоб зрушити переговорний процес по Донбасу з мертвої точки і нарешті провести саміт нормандської четвірки на вищому рівні заради досягнення миру на сході України.

Меркель в свою чергу погодилася із Зеленським, що нормандський саміт необхідний, але для його проведення, за словами канцлерки, потрібно пропрацювати чіткий порядок денний. Важливим стало те, що Меркель назвала Росію стороною конфлікту. Також вона підтримала жорстку позицію Києва щодо відмови сідати за стіл переговорів з бойовиками ОРДЛО, на чому наполягає Москва.

Що стосується газових питань, то заяви Меркель були неоднозначними. В першу чергу вона заявила, що "Північний потік-2" - це не німецько-російський проєкт, а європейсько-російський проєкт, оскільки в ньому, крім Німеччини, беруть участь фірми і з Франції, і з Нідерландів. Також Меркель запевнила, що Німеччина хоче, щоб домовленість про продовження контракту на транзит російського газу через Україну була досягнута якнайшвидше. При цьому вона закликала Україну готуватися до того, що Європа припинить постачати газ з Росії через 25 років.

Зеленський не погодився з Меркель. Він назвав "Північний потік-2" зброєю, а не економічним проєктом, обурившись тим, що Берлін не називає речі своїми іменами.

"Я вважаю, що ця зброя і не помічати, що це зброя не правильно. Я вважаю, що це настільки небезпечно, навіть зараз, без його запуску, ми бачимо, хто контролює ціни на газ в Європі і як вони стрибають вгору. Запуск призведе до великих ризиків і це буде на руку Росії ", - зазначив президент.

Також Меркель виправдалася за те, що Німеччина не на вищому рівні буде представлена на Кримському саміті. Вона запевнила, що її відсутність на Кримської платформи не свідчить про бажання догодити Росії, а заміна представника Німеччини пов'язана тільки з подіями в Афганістані.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?